Facebook a activat funcţia Safety Check după furtuna violentă care a lovit vestul ţării, ieri după-amiază. Prin intermediul reţelei de socializare, oamenii pot afla dacă cineva cunoscut aflat în zona afectată este în siguranţă sau nu, dar şi pot oferi sau cere ajutor.

Peste două sute de localităţi din 15 judeţe ale ţării au fost afectate de furtuni în ultimele 24 de ore. Opt oameni au murit şi aproape 140 au fost răniţi.

Furtuna a fost deosebit de puternică. Norii au avut baza foarte apropiată de sol, la 5-600 metri înălţime, dar vârful s-a dus la 10-13 kilometri altitudine. Sunt nori specifici sezonului cald şi care au asociate manifestări foarte severe: intensificări de vânt care au depăşit 100 km/h, o valoare foarte mare, mai rar întâlnită în cazul furtunilor de vară.

Punctele marcate cu verde înseamnă că oamenii oferă ajutor, în timp ce punctele vu roşu sunt cereri pentru ajutor. Puteţi consulta funcţia „Safety Check” pentru furtuna din vestul României aici.

Această funcţie a fost implementată în 2014 şi de atunci a fost activată în cazul unor evenimente importante care au avut loc în diverse locuri ale globului, precum dezastre naturale dar şi atentate teroriste.