România este cea mai pregătită ţară din Europa Centrală şi de Est pentru a oferi servicii avansate în cloud pe infrastructura fixă şi mobilă, în condiţiile în care traficul de date în cloud la nivel global va creşte de peste patru ori până la finalul anului 2019, se arată într-un studiu de specialitate remis luni.

Traficul de date în cloud va creşte, până la finalul anului 2019, de la 2,1 la 8,6 zettabytes (ZB), depăşind ritmul de creştere al traficului centrelor de date, estimat a se tripla în aceeaşi perioadă (de la 3,4 la 10,4 ZB), potrivit celui de-al cincilea studiu anual Cisco Global Cloud Index (2014-2019).

Componenta cloud devine din ce în ce mai importantă, fie că este vorba de cloud privat, hibrid sau public. Global Cloud Index subliniază că traficul de date pe acest segment va creşte cu peste 30% în orice regiune a lumii în următorii cinci ani.

„România nu face excepţie, de aceea companiile mari, dar şi instituţii ale statului adoptă tot mai mult astfel de servicii, iar utilizatorii individuali doresc sa aibă acces la conţinutul şi serviciile lor de aproape oriunde şi de pe orice dispozitiv, având aşteptarea ca datele lor să fie în siguranţă. Extinderea acestor tipuri de servicii, alături de utilizarea la scară tot mai mare a dispozitivelor mobile, vor genera şi o creştere a aplicaţiilor de cloud mobil. Astfel se creează oportunităţi foarte mari pentru operatorii de profil care vor deveni jucători tot mai importanţi în ecosistemul industriei de telecomunicaţii’, spune Dorin Pena, director general Cisco România.

În momentul de faţă, 73% dintre date sunt stocate pe PC-uri. Până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M. Pe măsură ce se măreşte volumul de date stocate, specialiştii estimează o cerere şi o utilizare în creştere a serviciilor de stocare în cloud. Până în 2019, 55% dintre utilizatorii de Internet la nivel global care beneficiază de conexiune în propria locuinţă vor utiliza soluţii personale de stocare în cloud (faţă de 42% în 2014).

Potrivit estimărilor Cisco, până în 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri (201 EB/an) va depăşi volumul de date stocate pe aceste dispozitive (179 EB/an), lucru care presupune extinderea capacităţilor de stocare în cloud.

America de Nord va avea cel mai mare trafic de date în cloud (3,6 ZB) până în 2019. Regiunea va fi urmată de Asia Pacific (2,3 ZB) şi Europa de Vest (1,5 ZB). America de Nord va avea, de asemenea, cel mai mare volum de trafic în centrele de date (4,5 ZB), urmată de Asia Pacific (2,7 ZB) şi Europa de Vest (1,8 ZB).

Volumul de încărcare în zona de cloud public va avea o rată anuală de creştere de 44% până în 2019, iar volumul de încărcare pe zona de cloud privat va evolua într-un ritm mai lent, având o rată anuală de creştere de 16% până în 2019. Până în 2019, 56% din volumele de încărcare vor fi în centrele de date în cloud, în creştere de la 30% în 2014.

În 2015, 81 de ţări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe reţele mobile, în creştere semnificativă faţă de 2014 când doar 21 de ţări se calificau. Anul acesta, 119 ţări au îndeplinit toate criteriile pentru a oferi servicii avansate de cloud pe reţele fixe, faţă de 109 ţări în 2014