Device-ul care urmează să încorporeze tehnologia Wi-Vi va fi, probabil, unul mobil, asa că cercetatorii iau în calcul ideea de a-l integra direct în telefoanele mobile, anunţă mnn.com. Asta înseamnă că în următorii ani vom putea vedea prin pereţi.

 

Profesoara Dina Katabi, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, împreună cu studentul Fadel Adib au anunţat apariţia Wi-Vi (combinaţia dintre Wi-Fi şi vision- vedere),  o tehnologie care se foloseşte de Wi-Fi pentru a permite utilizatorilor să vadă mişcările unei alte persoane atunci când aceasta se află dincolo de un perete. Noua invenţie are la bază aceeaşi antenă wireless, care se găseşte într-un telefon mobil sau într-un laptop.

Reuşitele anterioare au arătat că interferarea undelor Wi-Fi cu prezenţa unui corp uman poate fi folosită ca mecanism de detectare a mişcării. Până acum era nevoie ca un router wireless să se afle în camera persoanei vizate şi un munte de tehnologie care să transmită undele radio, spune Katabi. 

O altă problemă care se ridica era ignorarea celorlalte semnale, pentru că Wi-Fi-ul se “loveşte” de oameni, dar şi de pereţi sau mobilă, acele semnale fiind de până la o sută de mii de ori mai puternice decât în cazul persoanelor. 

Dispozitivul lui Katabi trimite doua semnale wireless, dintre care al doilea reprezintă reversul primului, în ceea ce profesoara numeşte “anularea interferenţelor”. Astfel, cele doua semnale se anulează reciproc, în afara cazului în care dau de o ţintă în mişcare, aşa cum este cazul oamenilor.

"Ca să reducem interferenţele am schimbat structura semnalului Wi-Fi, aşa că toate reflecţiile nedorite se anulează", a explicat profesoara.

Noua tehnologia este gandită să fie portabilă şi s-ar putea dovedi utilă la detectarea hoţilor, dar şi ataşată la un dispozitiv de monitorizare a bebeluşilor.

 

Sursa: incont.ro