Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi-a schimbat interfaţa pe internet şi a lansat o campanie de recrutare, popularizată şi prin sistemul Google Ads, pe Youtube de exemplu: „Dacă îţi doreşti mai mult decât un job, intră într-o echipă de elită. Te aşteaptă o carieră unică”. Serviciul de spionaj caută tineri până în 35 de ani, cu studii superioare, pentru patru categorii de joburi: operativ, analiză strategică, specialişti (IT, financiar, limbi străine, medical sau juridic) şi protecţie. „Crezi că ai capacităţile necesare?”, scrie mare pe pagina de internet a SIE. Primul pas este completarea unui formular online pentru care trebuie alocate 60 de minute.
SIE recrutează şi şi-a modernizat pagina de internet, lansând o campanie de anagajări, popularizată chiar şi prin Google Ads, astfel că reclamele apar contextualizat pe toate siteurile care folosesc acest sistem.„Dacă îţi doreşti mai mult decât un job, intră într-o echipă de elită. Te aşteaptă o carieră unică”, scrie în reclama SIE.
Serviciul de spionaj angajează tineri până în 35 de ani în patru categorii de activitate - operativ, analiză strategică, specialişti şi protecţie.
„A fi angajat al SIE înseamnă să-ţi doreşti să fii cel mai bun. De ce să ai doar un job, când poţi contribui la apărarea intereselor naţiunii tale? Vei trăi într-un mediu care te va sprijini să te formezi şi să te dezvolţi atât profesional cât şi personal, încurajându-te să crezi în capacitatea ta de performanţă. Vei face parte din prima linie de apărare şi protejare a ţării tale, lucrând alături de oameni cu abilităţi de excepţie”, îşi atrage SIE viitorii angajaţi.
SIE caută specialişti în IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie şi medical. Candidaţii pentru toate cele patru categorii trebuie să aibă studii superioare şi „inteligenţă superioară”.
În cazul candidaţilor pentru joburi de protecţie, criteriile sunt mai stricte: se cere doar Bacalaureatul, însă vârsta limită este de 30 de ani, iar candidaţii trebuie să aibă memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice şi o înălţime minimă de 1.70 metri, apţi din punct de vedere fizic şi medical.
Primul pas către un interviu de angajare la SIE este completarea unui formular care durează 60 de minute.
Cele 11 mituri despre SIE. Spionii apreciază „şcoala vieţii”
Pe noul site al SIE există şi o secţiune intitulată „Mituri despre profesia noastră”, unde sunt înşiruite 11 „mituri” despre munca la SIE.
Unul dintre ele este „Conducem maşini cu mitraliere sub capotă şi tragem cu pistolul pe care l-am asamblat în plonjon”. „
Adevărul”, scrie SIE, este altul: „E drept că, în filme, personajele-spion scot dispozitive electronice sofisticate din gulerul cămăşii şi aruncă în aer cartiere întregi. Dar adevărul este că lucrăm mai degrabă cu creierul şi cu informaţia decât cu arme”.
Un alt mit: „Trebuie să fii plin de muşchi şi să arăţi ca un star de la Hollywood. Sau să fii un geniu singuratic”. SIE neagă şi acest lucru: „Adevărul: Nu e nevoie să ştii arte marţiale sau să fi pozat în reviste de modă ca să lucrezi la noi. E important să fii într-o formă fizică bună şi s-o întreţii. Dar mult mai important decât aspectul fizic este capacitatea de a te înţelege cu oameni de orice categorie socială şi cu cele mai diverse tipuri de personalitate”.
La demontarea unui alt mit, SIE scrie că „punem mare preţ pe şcoala vieţii şi pe talentele tale, poate nedescoperite sau nefolosite până acum”.
„Culegem informaţii umblând noaptea cu lanterne prin birourile altora”, crede SIE că este un alt mit despre spioni. „Adevărul: Acestea sunt metode de amatori. Noi suntem nişte profesionişti care se respectă. Pe profesioniştii în culegerea de informaţii nu-i vezi. Nici cu lanterna aprinsă noaptea, nici fără”.