Ianis Zicu este, în mod sigur, unul dintre cei mai talentaţi jucători din generaţia lui. Din păcate, după modelul deja devenit tradiţional al fotbalistului român, acesta s-a risipit în cariera fotbalistică şi nu a reuşit să ajungă la nivelul la care promitea, deşi în el s-au investit bani şi multe speranţe. Nici prestaţiile lui Zicu la echipe din alte campionate nu au fost la nivelul la care tânărul Ianis promitea că va ajunge.

Şi la Petrolul, se pare, Zicu se loveşte de aceleaşi probleme. La antrenamente este unul dintre cei mai buni, iar în timpul partidelor, evoluţia sa este ştearsă, departe de pretenţiile publicului ploieştean.

Într-o intervenţie la postul de televiziune Digisport, Adrian Mutu a explicat situaţia lui Ianis Zicu, jucător care n-a mai intrat nici un minut în ultimele meciuri : "La nivel psihologic nu e chiar bine, are nevoie de noi, de o încurajare. Probabil că şi-ar dori să înceapă să marcheze, să dea pase importante. Ianis rămâne un jucător important pentru Petrolul. Noi suntem alături de el ! La anul vom face tot ce ne stă în putinţă să cucerim campionatul ! ", a spus Mutu la Digisport.

În urmă cu o lună, Răzvan Lucescu explica de ce Zicu nu a confirmat la Petrolul, sesizand aceeasi labilitate psihică a jucătorului : "Este un fotbalist care se implică total pe perioada antrenamentelor, cu nişte calităţi excepţionale, dar are această hibă de a nu fi un caracter puternic. Simte nevoia ca lângă el să fie mereu cineva care să-l susţină. Dar, într-un viitor foarte scurt, va fi un jucător exponenţial în Liga 1”.