După tragerea la sorţi aproape ireal de norocoasă de care a avut parte România, pentru calificarea la EURO 2016, cei mai mulţi dintre fanii naţionalei României se gândesc la faptul că doar Grecia şi Ungaria sunt adversare de luat în seamă. Atenţie, însă, la Finlanda. Echipa nordică este una foarte incomodă, agresivă şi are capacitatea de a încurca orice formaţie din această grupă, cu pretenţii la şefie.

În afara jucătorilor cu foarte multă experienţă, care au jucat la cluburi importante din Europa (Pasanen, Tainio, Vayrynen), Finlanda mizează pe fotbalişti care joacă şi acum la cluburi cunoscute de pe continent.

Niklas Moisander, actualul căpitan al formaţiei Suomi, este un jucător important la Ajax Amsterdam, Teemu Pukki a impresionat în Bundesliga, la Schalke, Hetemaj, fotbalist de origine kosovară, joacă în mod constant la Chievo, în Serie A, Kasper Hamalainen este un pasator important pentru Lech Poznan, iar Roman Eremenko, jucător la Rubin Kazan, are o cotă de piaţă de 14.000.000 de euro. Şi nu degeaba!

În precedenta campanie de calificare, Finlanda a avut ghinionul de a se afla în grupă cu Spania şi cu Franţa şi, evident, nu putea emite pretenţii la calificare. A luat, însă, patru puncte din şase posibile, atât cu Belarus, cât şi cu Georgia. Mai mult, anul trecut, la meciul din deplasare cu Spania, Finlanda a detonat bomba, remizând cu formidabila echipă a ibericilor, chiar pe terenul acestora. A fost atunci 1-1, cu 0-0 la pauză, golul egalării venind în prelungiri pentru Finlanda (autor Pukki). Dincolo de faptul că e un rezultat fantastic pentru palmaresul finlandezilor, acesta arată şi mentalitatea lor de a juca fotbalul. Erau conduşi, pe terenul multiplei campioane europene şi mondiale, dar ei au atacat în prelungiri şi au marcat! Ceea ce mi-e tare greu să cred că ar fi făcut naţionala lui Piţurcă, în acea situaţie.

Aşadar, cu jucători buni, cu un moral bun după o campanie de calificare la mondiale reuşită şi cu un fotbal în creştere la nivel de naţională, Finlanda este, cu adevărat, o ameninţare pentru actuala echipă a lui Piţurcă. Atenţie la Finlanda!