Simona Halep, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 3, a fost învinsă, miercuri, cu scorul de 3-6, 7-6 (7), 6-2, de jucătoarea britanică Johanna Konta, locul 11 WTA şi cap de serie numărul 10, în sferturile de finală ale Miami Open.

Halep a jucat foarte bine în primul set al meciului de pe arena centrală de la Crandon Park. Ea a mişcat-o pe Konta cu lovituri către marginile terenului, a trimis mingile cu amplitudine şi profunzime, iar adversara a fost vizibil incomodată de acest stil de joc. Konta a greşit destul de mult, astfel că setul întâi a mers firesc şi destul de clar în dreptul jucătoarei române pe tabelă. Un break obţinut la 2-1, bine gestionat până la final, a făcut-o pe Halep să câştige cu 6-3, după 41 de minute de joc.

Totul s-a schimbat în jocul sportivei britanice în al doilea set. Serviciul şi returul au devenit mult mai agresive, unghiurile s-au deschis, venirile ei la fileu s-au înmulţit. Simona a părut un boxer năucit şi scorul a evoluat rapid în defavoarea sa, 0-3, după break în ghemul secund. Mai mult, Konta a avut 40-15 pe serviciul româncei, dar un voleu trimis în fileu dintr-o poziţie foarte bună a dizolvat încrederea jucătoarei de pe locul 11 WTA. A urmat o serie lungă de greşeli neforţate şi în loc de 4-0 scorul a devenit 3-3.

Meicul a continuat cu ghemuri mai lungi. Konta a ieşit din criză şi a condus cu 4-3, apoi Halep a reuşit două ghemuri la rând, cu break pentru 5-4.

Halep a servit pentru meci, dar Konta a făcut rebreak-ul, la a treia minge avută. A fost rândul româncei să aibă posibilitatea de 6-5, însă ea a ratat-o şi cu acelaşi scor a condus Konta. Jucătoarea din Constanţa a egalat la 6 şi setul a ajuns în tie-break, unul extrem de echilibrat. Simona Halep a comis două duble greşeli, a condus cu 5-3, dar câştigătoare a fost adversara, cu 9-7, după un set de o oră şi 11 minute.

Johanna Kona a cerut pauză de vestiar înaintea decisivului şi deşi nu a stat mult acolo, acest lucru a enervat-o pe româncă. Nervoasă şi demoralizată de şansele ratate, Halep l-a chemat pe Darren Cahill, care a încercat să-i redea încrederea elevei sale.

În decisiv, jucătoarea română a intrat pe teren cu o atitudine care lăsa impresia că e grăbită să piadă. Însă ea servit şi a revenit de la 0-40, apoi a menţinut echilibrul până la 2-2, când şi-a pierdut serviciul. A urmat capitularea, cu 2-6, după două ore şi 31 de minute de la start.

Simona Halep a avut un adversar în plus în meciul cu Konta, pe fostul ei antrenor, belgianul Wim Fissette, care o pregăteşte acum pe jucătoarea britanică.

Anterior, Konta şi Halep au mai jucat o dată, în optimile de finală ale turneului de la Wuhan, ediţia 2015, când tot britanica s-a impus cu 6-3, 3-6, 7-5. Ele se vor întâlni şi la Mamaia, în partida România - Marea Britanie, din Fed Cup, programată în 22-23 aprilie.

Anul trecut, Halep a părăsit competiţia de la Key Biscayne în faza sferturilor de finală, iar în 2015 a obţinut cea mai bună performanţă, calificarea în semifinale.

În faza următoare, Konta va evolua cu învingătoarea din meciul Angelique Kerber (Germania), locul 1 WTA - Venus Williams (SUA), locul 12 WTA, care va avea loc în noaptea de miercuri spre joi, de la ora 02.00.

Calificarea în sferturi este recompensată la Key Biscayne cu un premiu de 146.575 de dolari şi cu 215 puncte WTA.