Jucătorul de tenis Horia Tecău a donat, marţi, un ventilator suport respirator, în valoare de 18.000 de euro, Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa, în condiţiile în care în această regiune rata de mortalitate infantilă este mai ridicată decât media naţională.
Preşedintele executiv al Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” România, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul Judeţean Constanţa, că în urmă cu mai multe săptămâni Horia Tecău a decis să doneze unităţii sanitare constănţene un ventilator de suport respirator, în valoare de 18.000 de euro.
Gabriela Alexandrescu a precizat că mortalitatea infantilă în sud-estul ţării este mai ridicată decât media naţională.
“În zona de sud-est a ţării mortalitatea infantilă este foarte mare. Dacă media pe ţară este de 8,8 la mie, aici, în judeţul Constanţa, este de 11,9 la mie. Este o mortalitate mare, asta înseamnă că mulţi copii sub vârsta de un an îşi pierd viaţa în această zonă. Spitalul îngrijeşte multe sarcini, anul trecut au fost peste 3.360 de naşteri dintre care multe premature şi prematuritarea e o cauză a mortalităţii infantile. Vin multe cazuri de bebeluşi cu risc la naştere şi au nevoie de echipamente performante pentru a fi salvaţi”, a spus preşedintele executiv al Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” România
Gabriela Alexandrescu a mai spus că în Uniunea Europeană România se menţine pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari rate ale mortalităţii infantile, cu un procent de 8,8 la mia de nou-născuţi, în 2014, faţă de media Uniunii Europene, de 3,7 la mie. În urmă cu trei ani, ”Salvaţi Copiii” România a lansat programul naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din întreaga ţară, reuşindu-se până în prezent echiparea a 58 de unităţi medicale şi contribuind astfel la salvarea şi îngrijirea în condiţii mai bune a peste 18.000 de nou-născuţi.
Directorul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că îi mulţumeşte lui Horia Tecău pentru gestul său şi a dat asigurări că medicii fac eforturi pentru scăderea ratei mortalităţii infantile.
Horia Tecău a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu se compară sentimentul de a juca şi câştiga pe marile arene cu acela de a ajuta copiii.
“Sunt norocos că am crescut sănătos, am avut parte de o educaţie bună, am avut specialişti în jurul meu care m-au ajutat să ajung la acest nivel şi sunt foarte recunoscător tot timpul pentru aceasta. Înainte de turneul de la Wimbledon, am hotărât să mă implic mai mult pentru că este un sentiment minunat să joci meciuri de tenis, să câştigi pe marile arene ale lumii, dar vă spun cu sinceritate nu se compară niciun sentiment cu aceasta de a fi astăzi aici”, a declarat Horia Tecău.
El a povestit şi cum a ajuns să facă această donaţie către Spitalul Judeţean Constanţa.
“Primul lucru la care m-am gândit au fost copiii şi m-am interesat cum pot face mai bine acest lucru. Am cunoscut Fundaţia «Salvaţi Copiii» cu care am colaborat în trecut la alte evenimetne, mi-a prezentat o serie de proiecte, iar acesta de a ajuta secţia cu copiii născuţi prematur m-a impresionat cel mai mult şi am simţit că aceşti bebeluşi au cea mai mare nevoie de o şansă în această viaţă. Fără această şansă viaţa s-ar termina pentru ei şi este cel mai trist lucru. Adevăraţii eroi sunt alături de mine cei care se luptă pentru ei, fără ei nu aş fi avut această oportunitate, să fac acest gest şi în viitor doresc să mă implic mai mult pentru că mi-am dat seam cât de important este şi pentru comunitate, dar şi pentru împlinirea mea. Mă gândesc la mai mult decât la titluri de Grand Slam şi clasamente. Este şi o mare sursă de motivaţie pentru mine să fac acest lucru când ştiu că prin activitatea mea pot ajuta mai departe, în acest fel am o motivaţia în plus să mă duc la antrenamente, să călătoresc să fac tot efortul necesar ca să pot îndeplini aceste vise”, a spus Horia Tecău.
Întrebat când va avea şi el copii, jucătorul de tenis a răspuns: ”Va veni şi acel timp cu siguranţă, sunt anumite etape, întâi trebuie să ai o prietenă”.
În 2013, organizaţia ”Salvaţi Copiii” a oferit SJ Constanţa un incubator de terapie intensivă, iar anul trecut patru pulsoximetre, patru laringoscoape şi consumabile în valoare totală de 68.000 de lei.
Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), cap de serie numărul 2, a câştigat Turneul Campionilor la dublu, după ce a învins, duminică, în finală, cu scorul de 6-4, 6-3, cuplul Florin Mergea/Rohan Bopanna (România/India, nr.8).
Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer încheie anul 2015 pe primul loc în clasamentul echipelor de dublu, cu 7.810 puncte.