O veste cutremurătoare a lovit lumea baschetului. Kobe Bryant a decedat în urma unui accident de elicopter, anunţă TMZ.com. Nefericitul eveniment s-a produs lângă Calabasas, California.

Kobe se afla alături de alte patru persoane în elicopterul său privat şi niciuna nu a suprvieţuit. Kobe Bryant a fost o legendă a baschetului mondial. Draftat în 1996 el şi-a petrecut toată cariera la Los Angeles Lakers, echipă alături de care a câştigat cinci titluri NBA. Cu echipa naţională, Bryant a fost în două rânduri campion olimpic.

În elicopter se afla şi fetiţa lui Kobe Bryant, Gianna (13 ani), alături de alte 3 persoane.



Kobe Bryant a intrat în NBA direct de pe băncile liceului. În 1996, acesta era cel mai tânăr jucător din istoria NBA în acel moment (18 ani, 2 luni şi 11 zile). Bryant a câştigat două medalii olimpice de aur şi 5 titluri în NBA.


Kobe se afla alături de alte patru persoane, inclusiv pilotul, când, din motive necunoscute încă, elicopterul său privat s-a prăbuşit. Poliţia locală a anunţat că nu există supravieţuitori. Bryant folosea frecvent elicopterul, un Sikorsky S-76 chopper, chiar şi în perioada în care încă evolua în NBA.

Soţia sa, Vanessa Bryant, nu se afla la bord. Nici celelalte trei fete ale lor, Natalia (17 ani), Bianka (3 ani) şi Capri (7 luni).

De 5 ori campion în NBA cu LA Lakers, Bryant fusese ales primul în draftul din 1996 de Charlotte Hornets. Echipă care a renunţat însă la el! L-a dat la schimb pentru Vlade Divac. Mutare dezastruoasă, pentru că „Mamba” avea să devină o legendă. Un trofeu de MVP, două de MVP al finalei NBA, 18 prezenţe în All-Star Game, unde a fost numit de 4 ori MVP. Plus două medalii olimpice de aur câştigate alături de naţionala Statelor Unite.

Performanţe uriaşe care l-au făcut eligibil pentru un loc în Hall of Fame-ul din NBA! Urma să îşi primească locul printre greii baschetului nord-american chiar în acest an. Va primi distincţia post-mortem, anunţul urmând să fie făcut cel mai probabil pe 14 februarie, în timpul All-Star Game-ului de la Chicago.

Impactul lui Kobe a depăşit de ani buni graniţele baschetului. Renumit pentru mentalul puternic, Bryant a devenit şi un bun afacerist. Şi-a încheiat cariera în NBA în 2016 cu 330 de milioane de dolari câştigaţi pe teren. A început să investească cu cap în ultimii ani din cariera de jucător şi încă din 2014 avea 13 companii în portofoliu. Bryant a rămas aproape de sport, fiind mentorul mai multor staruri din NBA, Luka Doncic, Kyrie Irving, Kawhi Leonard, MVP-ul Giannis Antetokounmpo, dar şi al tenismanului Novak Djokovic.

În urmă cu doi ani, Kobe şi-a mai trecut o performanţă remarcabilă în CV: câştigarea unui premiu Oscar! Filmul „Dragă baschet” s-a impus la categoria Cel mai bun scurt metraj. „Ca baschetbalişti, noi ar trebui să ne ţinem gura şi să driblăm. Mă bucur însă că facem mai mult de atât”, spunea Bryant după primirea premiului.

De-a lungul carierei, Kobe Bryant a evoluat cu două numere pe spate. Mai întâi cu 8 şi apoi cu 24. Iar după ce Kobe a renunţat la baschet, în SUA a început dezbaterea. Ce tricou are trebui retras? Care Kobe a fost mai bun? 8 sau 24? Răspunsul său: „Animal diferit, aceeaşi bestie”. În cele din urmă, Lakers a decis la sfârşitul lui 2017 să retragă ambele tricouri.