Florin Cîţu, liderul PNL, a afirmat că decizia la nivelul coaliţiei în privinţa numirii prefecţilor a fost luată după un algoritm simplu, partidul care are şefia Consiliului Judeţean să numească şi prefectul, iar în Bucureşti aceasta va reveni social democraţilor.

 

„Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. Poate să existe una sau două excepţii, dar asta este regula de bază. (…) Aceasta a fost regula la care s-a ajuns până la urmă, vom încerca să compensăm în celelalte filiale cu alte funcţii. Există peste 140 de funcţii, numiri politice care vor fi făcute şi atunci cine nu ia prefect va avea o altă funcţie – secretar de stat şi aşa mai departe. La Cluj va fi un prefect din partea Partidului Naţional Liberal”, a afirmat Cîţu, la Parlament, după şedinţa coaliţiei.

 

Despre excepţiile de la această regulă, Cîţu a precizat că acestea trebuie mai întâi discutate, iar apoi vor fi anunţate.

 

În iarna trecută, după formarea Cabinetului Cîţu, liberalii au avut 23 de prefecturi, astfel: Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Caraş, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova,  Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi  Vrancea. UDMR-ul era prezent cu prefecţi în Arad, Cluj, Covasna, Sălaj şi Satu Mare, în timp ce USR a avut prefecţi în judeţele: Argeş, Băcau, Brăila, Bucureşti, Buzău, Galaţi, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vaslui.

 

De altfel, au fost discuţii aprinse la nivelul filialei PNL Cluj, unde liberalii erau pe val (primar, şef de CJ şi majoritate în CL), prefectul a fost numit din partea UDMR, şeful CJ, Alin Tişe ameninţând cu plecarea dacă nu se rezolvă situaţia. 

 

„Noi avem 17 preşedinţi de Consilii Judeţene, majoritatea grupaţi în Transilvania, Bucovina, Banat şi două judeţe pe Dunăre, plus Constanţa. Cei din PSD au 21 de prefecţi, restul fiind UDMR, aceştia sunt în Moldova şi sud, Valahia, Dobrogea, sudul Moldovei, Oltenia.  Am discutat, am făcut simulări, nu s-a ajuns la o concluzie”, a declarat Rareş Bogdan, la finalul şedinţei de marţi.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro