Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat, sâmbătă, în urma şedinţei Curţii, că sesizarea PDL-PMP privind guvernul Ponta 3 a fost respinsă "ca inadmisibilă".

"S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.

Deşi guvernul a fost investit încă de miercuri şi funcţionează deja de joi, Augustin Zegrean a declarat sâmbătă dimineaţă că sesizarea depusă de PDL şi PMP încă mai are obiect şi că nu a găsit o situaţie similară într-un alt stat din UE, subliniind că lucrurile care se întâmplă în România, în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă.

"Sesizarea are obiect. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţare la judecată. Aici nu vine omul că vrea să vină. În procesele civile este un principiu, cel al disponibilităţii. Poţi să renunţi oricând la judecată, inclusiv la drept. Aici, după ce suntem sesizaţi, trebuie să dăm o soluţie", a declarat Zegrean.

Preşedintele CCR a susţinut că noul Guvern este în vigoare, arătând că acesta a îndeplinit procedura parlamentară şi că miniştrii au depus jurământul. Augustin Zegrean a mai precizat că judecătorii CCR nu fac scenarii, ci aplică Constituţia şi trebuie să facă în aşa fel încât totul să fie conform cu legea fundamentală a ţării.

Reamintim că opoziţia reclamase faptul că guvernul nu şi-a asumat un nou program. PDL a reclamat că acordul politic şi acordul de guvernare încheiat între USD şi UDMR au adus modificări programului de guvernare, modificări ce ar fi trebuit să beneficieze de acordul Parlamentului. În viziunea PDL, schimbarea programului de guvernare puterea fi făcută fie printr-o redesemnare de premier, fie printr-o angajare a răspunderii în Parlament asupra unui program, ceea ce Ponta a consimţit oficial să facă abia după ce Băsescu a promis să semneze decretele de numire a noilor miniştri din cabinetul Ponta III.