Cât mai rezistă USL? Aceasta este întrebarea care macină clasa politică după atacurile fără precedent dintre cei doi copreşedinţi ai Uniunii.

Victor Ponta l-a acuzat pe Crin Antonescu că şi-a minţit colegii din PNL şi presa atunci când a susţinut că nu a existat o înţelegere în USL privind susţinerea proiectului de lege a amnistiei şi graţierii. Premierul a susţinut că şeful liberalilor ştia că în Parlament trebuia să se voteze legea amnistiei săptămâna trecută, deşi a negat acest lucru. Mai mult, şeful PNL chiar ar fi cerut o ordonanţă de urgenţă în acest sens. În replică, Antonescu a spus că nu-i permite lui Ponta să-l facă mincinos şi că este  greu ca USL să continue în condiţiile acestea.

"Nu e prima oară când Crin Antonescu minte, m-am obişnuit. Le spune ceva colegilor, altceva nouă şi alta presei", a declarat Victor Ponta.

Preşedintele PSD a afirmat că, dacă stenograma apărută în presă de la o şedinţă recentă a PNL este adevărată, atunci Crin Antonescu şi-a minţit colegii de partid atunci când a spus că subiectul nu a fost abordat în cadrul USL. Mai mult, Antonescu ar fi cerut ca amnistierea să fie acordată prin ordonanţă de urgenţă, soluţie neagreată de Ponta.

Întrebat dacă în aceste condiţii, PSD mai sprijină candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta a răspuns: "Trebuie să se hotărască domnul Antonescu dacă mai vrea sprijinul nostru. Eu am dubii".

Crin Antonescu nu a primit prea uşor atacul lui Ponta şi a ieşit public cu declaraţii foarte dure.

"Înregistrările a căror provenienţă nu-mi este cunoscută sunt autentice. Eu am făcut acea prezentare a situaţiei, într-un regim de şedinţă de partid.Ceea ce am spus în şedinţă este adevărat. Am spus de când sunt în viaţa politică adevărul, chiar dacă nu aş fi dorit să-l spun public. Eu am prezentat situaţia într-o şedinţă de partid", a explicat Crin Antonescu într-o conferinţă de presă.

"Domnul Ponta vorbeşte despre o decizie luată în USL privitoare la legea amnistiei. Nu cunoaşteţi acest lucru pentru că nu a existat o asemenea şedinţă. Nu i-am cerut premierul să dea ordonanţă de urgenţă, ci l-am informat într-o discuţie informală că PNL nu va vota aceasta lege. Ordonanţă nici nu se putea da. Îmi pare rău că premierul Victor Ponta recurge la asemenea atitudini. Nu-i permit nici lui Victor Ponta să spună astfel de lucruri. Nici propunerea de de liste comune la europarlamentare nu a fost făcută oficial, am discutat-o informal. PNL nu a făcut nicio propunere oficială", a mai spus Crin Antonescu.

Cât despre soarta USL, Crin Antonescu a declarat că alianţa este într-o situaţie grea, dar el va merge mai departe, nu se va da bătut.

"USL se află într-o situaţie grea, sigur să acest atac lipsit de bună cuviinţă şi lipsit de onestitate din partea lui Victor Ponta ne pune pe toţi într-o situaţie dificilă. Nu pot să rup o alianţă, pentru că nu mai am încredere într-un om", a spus Antonescu.

Antonescu a declarat că încrederea sa în Victor Ponta este "extrem de puţină spre deloc", dar că nu poate dărâma o alianţă, un proiect pentru că nu mai are încredere într-un om.

Întrebat dacă PNL discută în acest moment ieşirea de la guvernare, Antonescu a răspuns negativ.

Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse se regăseşte pe lista proiectelor care urmează să fie discutate în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.