Deşi ar urma să aibă loc în mai puţin de o lună, se pare că alegerile locale 2020 sunt în pericol. Anunţul a fost făcut de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE.

Candidat la Primăria Generală a Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a cerut amânarea alegerilor locale 2020 în contextul pandemiei de . Preşedintele partidului ALDE a explicat că, pe lângă pericolul la care sunt expuşi românii, va exista o prezenţă mică la vot.

“Din punctul nostru de vedere, alegerile ar fi trebuit amânate. Asta pentru că, în primul rând, campania nu se poate desfăşura în condiţii normale, nu spun optime, măcar în condiţii normale. Colegii noştri, militanţii noştri, candidaţii sunt şi ei cu temeri legate de riscul de îmbolnăvire, cetăţenii cărora li se adresează în egală măsură, deci contactul şi campania nu se pot desfăşura.

Acest lucru duce la un deficit democratic pentru că cetăţenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Ce să voteze, măştile de pe figura noastră? Să-l vadă pe candidat, să-l audă, să-i pună întrebări, să asculte răspunsurile”, a declarat Tăriceanu, potrivit Adevărul.ro.

În mai puţin de o lună, românii vor merge la vot, însă nu se ştie exact cum. Tăriceanu a precizat că abia săptămâna viitoare va fi făcută o simulare la Parlament pentru a se vedea cum se va desfăşura votul în secţii în condiţii de siguranţă.

“Lucrul care ne pune mari probleme este legat de modul în care se va desfăşura votul. Cât de bine se poate desfăşura votul în condiţii de siguranţă. Pentru că cei din secţiile de votare vor fi foarte expuşi, ca şi ceilalţi. E de presupus că participarea la vot să fie mai mică decât în trecut. Deci nu cu o legitimitate redusă, ci reprezentativitatea este problema, cât de reprezentativi vor fi cei care vor fi aleşi. Probabil vor fi aleşi cu 15 sută, 10 la sută din numărul de votanţi. Cam asta este rezultatul organizării alegerilor cu orice preţ pe 27 septembrie. Am cerut decalarea alegerilor şi organizarea lor într-un moment în care viaţa a revenit cât de cât la normal”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.