Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului s-a transformat într-un prilej de atacuri la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a condamnat, marţi, la şedinţa solemnă prin care se celebrează 150 de ani de la înfiinţarea acestei Camere, tentativa de desfiinţare a Senatului şi campania mediatică ”de un populism strident” făcută în acest sens.

”Regret profund că, în ultimii ani, a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă, care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desfiinţarea Senatului”, a spus el.

Tăriceanu a menţionat că referendumul a fost contestat de numeroase organizaţii ale societăţii civile din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidenţiale şi pentru faptul că nu a avut la bază o argumentaţie solidă de ordin istoric sau naţional şi nici o confruntare efectivă de idei în urma căreia alegătorii să îşi exprime opţiunea în cunoştinţă de cauză.

”Singurele argumente au fost cele comune tuturor tentativelor de limitare a democraţiei întâlnite în Europa în secolul XX, anume necesitatea economiiilor la buget şi îngrădirea corupţiei”, a afirmat preşedintele Senatului.
La cererea sa, participanţii la şedinţa solemnă au ţinut un moment de reculegere în memoria foştilor preşedinţi ai Senatului care au plătit cu viaţa pentru activitatea lor politică şi parlamentară şi pentru ideile pe care le-au exprimat în sprijinul democraţiei, Nicolae Iorga şi Constantin Argetoianu.

Iliescu spune că a apărat Senatul

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, la şedinţa solemnă dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, că s-a opus intenţiei unora din clasa politică şi din societatea civilă de a desfiinţa Senatul, el arătând că democraţia nu e societate pe acţiuni sau SRL.

”M-am opus şi mă opun intenţiei unora din clasa politică şi din societatea civilă de a desfiinţa Senatul, sub pretextul eficientizării sistemului. Democraţia nu este o societate pe acţiuni, nu o poţi analiza aşa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele şi ţin de exerciţiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de suveranitatea poporului”, a spus Iliescu.

Potrivit lui Iliescu, a spune că desfiinţăm Senatul şi reducem numărul de aleşi din motive de economii bugetare este cea mai bună dovadă de refuz al democraţiei.

”Senatul şi Camera Deputaţilor nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producţie legislativă”, a mai spus Iliescu, arătând că ar vrea să vadă în Parlament, ca mulţi români, mai multe dezbateri cu adevărat politice, pe probleme fundamentale ale României, şi a opinat că multe probleme sunt create de excesul de legiferare.

Iliescu a mai spus că Senatul va avea, în perspectiva schimbărilor administrative presupuse de regionalizare, un rol şi mai important de jucat.

Blaga condamnă neinvitarea lui Băsescu

Liderul PDL, Vasile Blaga, fost preşedinte al Senatului, a declarat, marţi, la şedinţa solemnă de aniversare a acestei Camere, că neinvitarea la acest eveniment a preşedintelui Traian Băsescu este o decizie profund greşită, care nu le face cinste senatorilor.

Vasile Blaga a spus că este nevoit să facă o critică în discursul său cu ocazia acestui moment solemn, pentru că ”organizatorii acestui eveniment au decis să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea aniversării Senatului”.

”Este o decizie profund greşită, pe care o condamnăm. Niciodată, nimeni nu şi-a permis să îl ignore pe şeful statului la acest fel de manifestări, indiferent că s-a numit domn, rege sau peşedinte, şi indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat. Nu trebuie să ne jucăm, din interese meschine, politicianiste, cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei”, a spus Blaga.