Comisiile juridică şi pentru administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport comun de respingere la proiectul iniţiat de PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Decizia vine după ce luni partenerul de guvernare al PSD, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că iniţiativa opoziţiei trebuie discutată pentru că alegerea în două tururi este mai "democratică" şi că formaţiunea sa este dezavantajată de actuala formulă.

 

Comisiile de specialitate au respins Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu 13 voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi o abţinere, potrivit Mediafax.

 

"Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se va face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate .Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin", prevede articolul 101 din proiectul legislativ iniţiat de PNL.

 

Proiectul mai prevede că un al doilea tur de scrutin este organizat şi în cazul unui blocaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar.

 

De asemenea, potrivit iniţiativei, la al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este un sistem mai democratic şi că este necesară o discuţie mai amplă pentru modificarea legislaţiei în acest sens, la care să participe toate partidele parlamentare.

 

Reacţia liderului ALDE a venit ca urmare a faptului că Dacian Cioloş i-a adresat, duminică, o invitaţie de a se alătura partidelor de Opoziţie pentru sprijinirea în Parlament a alegerii primarilor în două tururi.

 

"Avem nevoie de alegeri în două tururi. Şi acum, eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă", a afirmat Dacian Cioloş.

 

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, prim for sesizat, Senatul fiind decizional.

 

PNL a depus anul trecut o propunere legislativă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aceasta figurând pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor , for decizional.

 

Până la alegerile locale din 2012, primarii erau aleşi în două tururi de scrutin, legea fiind modificată, la iniţiativa preşedintelui de atunci Traian Băsescu, de către fostul PDL.

 

 

 

 

Sursa:www.m.hotnews.ro