Preşedintele Klaus Iohannis discută luni cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier în vederea soluţionării crizei politice, la aproape o săptămână de la căderea Guvernului Cîţu, preşedintele fiind cel care a decis să acorde politicienilor timp pentru a se ”calma” şi a ”reveni cu picioarele pe pământ”. El a ţinut deja să precizeze că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie, în opinia sa, partidele trebuind să înţeleagă că avem nevoie de un guvern şi să renunţe la tot felul de pretenţii. ”De data aceasta nu este aşa simplu”, a avertizat Iohannis, în condiţiile în care partidele parlamentare susţin variante care merg de la refacerea coaliţiei, Guvern minoritar, alegeri anticipate până la formarea unui cabinet de tehnocraţi.

 

- Primii care intră la discuţiile cu preşedintele Iohannis sunt liberalii, de la ora 12:00. PNL nu are stabilită pentru luni o şedinţă în care să-şi definitiveze mandatul, însă după ce iniţial au anunţat că Florin Cîţu rămâne propunerea pentru funcţia de premier, liberalii şi-au schimbat poziţia, precizând că, dacă nu se conturează o majoritate parlamentară certă, nu vor avansa nicio propunere la discuţiile de luni, cu preşedintele.

 

Liberalii ar vrea un guvern minoritar susţinut pe fondul crizei sanitare. Contestatarii actualei conduceri îl vor pe Orban premier

 

PNL spune, prin vocea noului secretar general Dan Vîlceanu, că este greu să mai stea la masă cu cei de la USR, după ce au votat moţiunea de cenzură, deşi admite că ”toate variantele sunt pe masă”, ceea ce arată că sunt dispuşi la un dialog. De altfel, premierul Cîţu avertiza că în conducerea PNL s-a stabilit clar că nu vor mai exista discuţii cu partidul care votează cot la cot cu AUR şi PSD împotriva Executivului.

 

Liberalii ar prefera un Guvern minoritar, doar cu UDMR, care să treacă de Parlament cu acordul tuturor parlamentarilor, pe fondul crizei sanitare, pe modelul Guvernului Orban din 2020.

 

În PNL s-a conturat şi o aripă care îl susţine pe Ludovic Orban ca premier, formată din 41 de parlamentari, ale căror voturi vor conta de data aceasta la învestirea unui nou Guvern.

 

Delegaţia PNL va fi fomată din Florin Cîţu şi din cei patru prim-vicepreşedinţi - Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu şi Lucian Bode, ultimul vehiculat ca soluţie de rezervă pentru postul de premier.

 

- Social-democraţii sunt susţinătorii variantei alegerilor anticipate, pe care le consideră posibile, deşi preşedintele Iohannis are o părere contrară. Acesta este şi motivul pentru care ei nu vor merge la Cotroceni cu o propunere pentru postul de prim-ministru.

 

PSD ar urma să ia luni dimineaţă o decizie finală cu privire la mandatul cu care delegaţia partidului va merge la Cotroceni.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a afirmat că PSD nu va merge luni la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de prim-ministru, social-democratul considerând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie cel care „să-şi refacă guvernarea”. În opinia lui Vasile Dîncu, există „un joc tactic, strategic” care să ducă la prelungirea situaţiei în care Florin Cîţu se află în fruntea Executivului.

„Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Dîncu a exclus varianta ca PSD să susâină un guvern minoritar al PNL.

Liderul social-democrat consideră că premierul interimar Florin Cîţu ar fi trebuit să renunţe la funcţie înaintea moţiunii de cenzură.

- Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, după a cărui demitere USR PLUS a ieşit de la guvernare, a afirmat că USR va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu „ideea” de a reface coaliţia cu PNL şi UDMR, însă fără Florin Cîţu în fruntea Guvernului. „Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om”, susţine Stelian Ion.

 

De altfel, USR  are luni dimineaţă o şedinţă a biroului politic, după care preşedintele partidului Dacian Cioloş este aşteptat să anunţe mandatul cu care cei din USR vor merge la consultările de la Cotroceni.

 

Vineri seară, Cioloş a afirmat că înţelege destul de greu strategia liberalilor, dar, dacă aceştia nu vor face o propunere de premier la consultările de la Cotroceni, USR va face o astfel de propunere. ”Suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a declarat Cioloş, precizând, însă, că USR vede posibilă doar o coaliţie cu PNL şi UDMR, fiind exclusă o alianţă politică cu PSD şi AUR.

 

Cioloş a precizat, răspunzând unei întrebări, că, cel mai probabil, el va fi propunerea de premier, existând o decizie a partidului în acest sens, dar nu este exclusă nici nominalizarea lui Cristian Ghinea sau a lui Cătălin Drulă. 

 

Dacian Cioloş va fi însoţit la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

 

- Co-preşedintele AUR George Simion a anunţat că formaţiunea sa va dialoga cu toate partidele din Parlament şi a susâinut că parlamentarii AUR sunt cei care au reuşit să dea jos Guvernul Cîţu. AUR susţine varianta unui guvern de specialişti şi spune că va veni inclusiv cu propuneri în acest sens.

 

”Dacă PNL-ul îl are doar pe Florin Cîţu, dacă PSD-ul nu vine cu niciun nume, o să venim noi cu propuneri, dar momentan vom sta şi vom dialoga cu toate partidele, vedem că şi domnul Orban este dispus să dialogheze, pentru stabilitate, pentru linişte, pentru o reconstrucţie a României", a adăugat el.

 

Simion a mai spus că AUR nu susţine un premier din zona ministerelor de forţă, precum Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, şi nici pe Dan Vîlceanu.

 

”Nu e rolul nostru să venim cu propuneri din rândul PNL, vom veni cu propuneri din afara partidelor, cu un guvern de specialişti. Înţeleg că şi PSD vrea un guvern de specialişti”, a mai declarat Simion.

 

Co-preşedintele AUR a avertizat că,dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista cu ”marioneta Florin Cîţu”, atunci AUR va declanşa procedura de suspendare a şefului statului.

- UDMR ar prefera refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR şi cu sprijinul minorităţilor.

 

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori în această perioadă că varianta cea mai bună în acest moment este refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi USR, precum şi cu sprijinul minorităţilor.

 

O declaraţie surprinzîătoare a făcut ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a declarat, joi seară, că UDMR este deschis la discuţii cu USR şi cu PSD pentru formarea majorităţii, mai ales că este nevoie de un nou guvern, având în vedere situaţia pandemică în care nu pot fi emise ordonanţe de urgenţă de către guvernul interimar.

 

”Noi suntem deschişi la orice discuţie, şi cu cei de la USR ,şi cu cei de la PSD. Ştiţi că noi nu am fugit niciodată de o dezbatere, deci cu aceste două formaţiuni, dacă este necesar, dar sigur, acum cadrul constituţional este acela în care preşedintele cheamă la consultări partidele şi acolo va fi prima rundă în care fiecare îşi expune punctul de vedere”, a declarat Cseke Attila.

 

Ultimele discuţii, preşedintele le va avea la ora 17:00, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, după care este aşteptată o declaraţie  în care să prezinte concluziile întâlnirilor cu partidele.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro