“Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL“, a anunţat Partidul Naţional Liberal într-un comunicat.

 

De asemenea, PNL a stabilit o serie de principii pe care le va susţine:

 

  • Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal;
  • PNRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană;
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană;
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri;
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă;
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV;
  • Reforma statului;
  • Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.
  • Vestea a fost adusă de fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, imediat după şedinţa Biroului Politic Naţional. Orban a spus că doar o treime dintre membrii Biroului s-au opus unei colaborări cu PSD şi a numit “penibile” argumentele aduse în favoarea acestei decizii.

 

“Oamenii nu ne-au votat pe 6 septembrie ca să facem un guvern cu PSD. A fost pomenit un termen de două săptămâni. Dacă este să se dea un mandat, să se dea un mandat serios, care să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa”, a mai spus Orban.

 

Şedinţa de astăzi a liberalilor a avut loc după ce conducerea PSD a votat în unanimitate, în această dimineaţă, pentru formarea unui guvern cu PNL, iar apoi şi UDMR a luat o decizie similară.

 

Miercurea trecută, Florin Cîţu dădea de înţeles că a agreat cu USR refacerea coaliţiei, însă în ziua următoare spunea că a găsit puncte comune cu PSD: “Dacă reuşim să formăm un guvern stabil cu PSD, este OK”. Ulterior, Marcel Ciolacu, liderul social-democraţilor, declara că ministerele vor fi împărţite în baza rezultatelor obţinute la alegerile parlamentare din 2020, câştigate de formaţiunea pe care o conduce.

 

La finalul întâlnirilor din săptămâna trecută, şefii de partid au spus că nu şi-au împărţit ministerele, nici că au făcut propuneri pentru funcţia de premier. Totuşi, PNL şi PSD transmiteau că vor merge la consultările cu preşedintele Iohannis fiecare cu câte o propunere de prim-ministru.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro