Recent premierul Victor Ponta a făcut aluzie la un posibile repercusiuni penale la adresa preşedintelui Traian Băsescu după încheierea mandatului prezidenţial atunci când a spus că la anul în loc să fie prim-ministru "S-ar putea sa fie vreun inculpat". Numai că odată cu intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2014 a noului Cod Penal multe din faptele pentru care ar putea fi acuzat preşedintele în funcţie se cam prescriu.
Numeroase acuzaţii i-au fost aduse lui Traian Băsescu de-a lungul timpului. Printre ele: fals, uz de fals, abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, bancrută frauduloasă, delapidare etc., relatează Antena 3.
Când vorbim de delapidare, actualul Cod Penal spune că pedeapsa este cuprinsă între 1-15 ani, sau între 10-20 de ani la consecinţe deosebit de grave, iar prescripţia este 10 ani şi 15 ani pentru consecinţe deosebit de grave. Potrivit Codului Penal actual, prescripţia specială este de 15 ani fără consecinţe grave, respectiv 22,5 ani pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave.
În noul Cod Penal nu mai există spor pentru consecinţe deosebit de grave şi pedeapsa nu mai este de la 1 la 15 ani, sau în cazul unor consecinţe grave, până la 20 de ani, ci între 2 şi 7 ani. Prescripţia este de 8 ani, iar prescripţia specială este de 12 ani.
Astfel, prin Noul Cod Penal, care va întra în vigoare de la 1 februarie 2014, Traian Băsescu scapă de dosarul Flota.
Toate termenele de prescripţie specială depind însă de un lucru: dacă perioada de 10 ani la Cotroceni întrerupe sau nu prescripţia specială. Lucru pe care nu-l poate decide decât Curtea Supremă, unde numirile le face tot Traian Băsescu.
Astfel că din 2015, Traian Băsescu ar putea fi liber de orice posibilă acuzaţie penală. Asta în ciuda faptului că, la intrarea lui în mandat, Băsescu era inculpat în dosarul Flota, cercetat în dosarul casei din Mihăileanu şi suspectat de spălare de bani.