Europarlamentarul Elena Băsescu critică propunerea reducerii TVA pentru produsele bio, formulată de Daciana Sârbu şi susţinută de Victor Ponta şi PSD, argumentând că această propunere, dacă ar fi pusă în practică, ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor.

"Am văzut cu foarte mare surprindere că PSD, prin Victor Ponta şi nevasta sa, a decis să susţină ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. Şi mai neaşteptat a fost faptul că din multe zone au apărut strigăte de admiraţie faţă de un asemenea demers. „Produsele bio se vor ieftini”, „vom mânca mai sănătos” sau „ajutăm agricultura” au fost doar câteva dintre argumentele celor care susţin respectiva măsura", a scris Elena Băsescu pe blog.

Europarlamentarul PDL a explicat şi de ce, dacă această propunere ar fi pusă în practică, ar face mai mult rău decât bine:

"1. Va creşte preţul alimentelor pentru cetaţenii de rând. Guvernul socialist ar alege astfel să susţină o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decât cele obişnuite. Chiar şi cu un TVA scăzut la 9%, preţurile nu s-ar micşora semnificativ, în condiţiile în care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decât ale celorlalte alimente. Vor fi însă încurajaţi agricultorii să se orienteze către acest segment, renunţându-se la cultivarea produselor tradiţionale, ceea ce va duce şi la scumpirea acestora din urmă.

2. România, având un TVA de 9%, va deveni mai degrabă o piaţă de desfacere pentru aceste produse. S-ar putea să ne trezim că nu se investeşte mai mult în agricultură, ci că importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piaţa produselor bio din România se face din importuri.

3. S-ar construi un sistem discriminatoriu pentru cei care investesc în agricultura tradiţională. De ce ei să vândă produse cu TVA de 24%, iar cei care se ocupă de alimente bio cu 9%? S-ar instala o practică puternic anticoncurenţială care ar produce dezechilibre.

4. Argumentul privind sănătatea acestor produse este construit artificial. Există mai multe studii făcute la nivel naţional, dar şi la nivelul Uniunii Europene care arată că şi în produsele bio se găsesc urme de pesticide sau substanţe artificiale, iar aportul de nutrienţi este absolut similar cu cel al alimentelor tradiţionale.

5. Vor apărea foarte multe produse falsificate. Toată lumea va încerca să pună eticheta bio pe alimentul propriu, pentru că se vinde cu un preţ mai mare şi este impozitat mai puţin. Or, Guvernul lui Ponta, aşa cum se vede în fiecare zi, nu are organisme de combatere a acestui tip de evaziune",a scris Elena Băsescu pe blogul său.

Elena Băsescu a afirmat că reducerea TVA la alimente ar trebui să se aplice tuturor alimentelor, nu doar celor bio, care sunt scumpe. Ironic, europarlamentarul PDL a punctat că această măsură nu este una de stânga.

"Ştie toată lumea că îşi permit să cumpere roşii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige şi pe ceilalţi români să se comporte la fel – pentru că nu au de unde. Ca şi constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!", a mai scris Elena Băsescu.