Cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, Partidul Social Democrat se află în topul preferinţelor, cu 43%. Potrivit unui sondaj Avangarde, casă de cercetare apropiată social-democraţilor, PSD este urmat, în opţiunile respondenţilor, de PNL şi USR. În plus, potrivit aceluiaşi sondaj, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Alina Gorghiu sunt cei mai apreciaţi preşedinţi de partide.

PSD este partidul pentru care ar vota majoritatea românilor la alegerile parlamentare, 43% dintre respondenţi declarând că ar pune ştampila pe lista social-democraţilor. În sondajul realizat de Avangarde, o casă de sondare apropiată PSD, pe locul al doilea se situează PNL, cu 27%, iar pe poziţia a treia, USR, cu 8%. Principalii aliaţi ai partidului condus de Liviu Dragnea, ALDE, ar obţine 6% procent care s-ar adăuga la scorul zdrobitor al PSD şi care i-ar face majoritari în Parlament şi i-ar trimite cu un pas mai aproape de Palatul Victoria, pentru formarea noului Guvern.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, dumneavostră personal cu ce partid sau alianţă politică aţi vota?”, românii i-au pus, deci, pe prima poziţie pe cei de la PSD (43%), urmaţi de PNL (27%), USR (8%), ALDE (6%), PMP şi UDMR (5%), la limita de a intra în Parlament. Pentru PRU au optat 3% dintre respondenţi, iar pentru ANR şi PRM doar 1%, procente care, oricum, nu ar aduce niciunuia dintre aceste ultime trei formaţiuni şansa de a prinde mandate de parlamentari.  

Întrebaţi care este părerea lor despre preşedinţii partidelor din România, Liviu Dragnea şi-a adjudecat primul loc în topul opiniilor pozitive ale repondenţilor. Cota acestuia este de 43%, egală cu cea a partidului. Liderul PSD este urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 38 de procente, pe locurile trei şi patru sunt Alina Gorghiu şi Traian Băsescu, la o diferenţă mică, de 29, respectiv 27%, cu toţii având scoruri peste partid. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul liderului USR, Nicuşor Dan, cotat cu 19%. 

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 - 27 noiembrie. Au fost intervievaţi telefonic 1.000 de repondenţi cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare este de plus - minus 3,1 la sută, pentru un interval de încredere de 95 la sută. 

Un sondaj realizat la comanda USR în urmă cu aproape două săptămâni poziţiona PSD tot pe prima poziţie, cu 40%, urmat însă de USR cu 19% şi PNL cu 18%. ALDE şi PMP erau cotate cu 7% în cercetarea realizată de TNS, la comanda Uniunii Salvaţi România.