Guvernul a aprobat propunerea Autorităţii Electorale Permanente de a organiza alegerile locale. Astfel, alegerile primarilor, a preşedinţilor consiliilor judeţene şi a consilierilor locali şi judeţeni vor avea loc pe data de 5 iunie 2016, iar startul campaniei electorale va fi pe 6 mai.
„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. – Se stabileşte ziua de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale din anul 2016. Art. 2. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 22 martie 2016”, este decizia semnată de primul ministru Dacian Cioloş.
PSD şi PNL încă s-au hotărât cu privire la numărul tururilor de scrutin. Actuala lege prevede ca primarii să fie aleşi dintr-un singur tur electoral. Mai exact, câştigă candidatul care are cele mai multe voturi, chiar dacă obţine sub 50%.
„PNL a depus amendamente în Comisia de cod electoral pentru alegerea din două tururi. A fost respins pentru că nu aveam majoritate în acea comisie. Am depus apoi, la votul final, amendament, însă am votat legea în ansamblu pentru că venea cu multe lucruri bune.
În septembrie anul trecut, din nou PNL vine şi depune un proiect de lege pentru alegeri în două tururi, dar fiind minoritari în Parlamentul României, suntem astăzi nevoiţi să facem un apel la Guvernul României pentru a interveni cu o ordonanţă de urgenţă. Jocul electoral nu se schimbă”, a declarat Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PNL.
De partea cealaltă, PSD îi acuză pe liberali că doresc schimbarea legii în urma efectuării unor calcule, care le-ar fi indicat că PNL ar avea mai multe şanse la alegerile locale dacă primarii ar fi votaţi în două tururi.
„În mai 2011, Guvernul Boc a venit cu acest proiect care a fost agreat chiar şi de doamna Paul. Tot PDL a fost de acord cu acea lege. În 2012 la alegerile locale nu am auzit această temă şi veniţi acum, după ce aţi votat acum zece luni de zile, şi poate v-aţi făcut calculele şi aţi văzut că nu aveţi prima şansă în faţa electoratului? Când sunteţi corecţi? (n.r – PNL şi PDL). În 2011, 2012 sau acum?”, a declarat deputatul PSD Dan Tudorache.