Partidul Mişcarea Populară şi-a anunţat astăzi înscrierea la tribunal şi ieşirea la rampă, cu obiectivul declarat de a participa la europarlamentare în 2014.

Până la congresul din toamnă, la vârful partidului, au fost instalaţi trei foşti lideri ai PDL - deputatul Eugen Tomac, ca preşedinte interimar, secondat de foştii miniştri Theodor Baconschi şi Cristian Petrescu - şi alţi câţiva apropiaţi ai acestuia în vremurile relaţiilor bune ale democrat-liberalilor cu Băsescu: Adrian Papahagi, fost candidat ARD la Cluj-Napoca şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat pentru cercetare în timpul Guvernului Boc.

"Dacă ieri s-a născut un viitor rege, astăzi s-a născut partidul Mişcarea Populară. Ca părinţi fondatori ai partidului, suntem foarte fericiţi. Îi dorim să crească, precum Făt-Frumos din poveste, într-un an cât alţii în 23 de ani şi le predăm ştafeta dorindu-le să readucă dreapta la putere în România", i-a făcut intrarea Marian Preda, preşedintele fundaţiei omonime, înfiinţate de consilierii de la Cotroceni în martie.

Şefii Mişcării Populare se disociază însă de imaginea "de Albă-ca-Zăpada" proiectată de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu în urmă cu mai mulţi ani pentru o formaţiune nouă de dreapta, care urma să se înfiinţeze. "Nu suntem Alba-ca-Zăpada, ăsta nu e mărul vrăjitoarei, nu vă va sta în gât, muşcaţi din noi, face bine şi la sănătate, dar şi la sănătatea naţiunii", a prezentat Adrian Papahagi sigla noului partid, muşcând el însuşi dintr-un măr verde.

Dincolo de recuperarea unui segment din electoratul de dreapta, noul partid prezidenţial şi-a fixat ca ţintă alegătorii cu cetăţenie română din Republica Moldova, dar şi pe cei din diaspora.

"Eugen Tomac este şi o garanţie pentru o abordare constructivă pentru relaţiile cu Republica Moldova în care trăiesc 3 milioane de români şi cu diaspora, unde trăiesc alte 2-3 milioane de români", l-a prezentat Preda pe noul lider, reluând, printre altele, ideea introducerii votului prin corespondenţă.
Un mesaj pentru Moldova, ţara de unde provine, a avut şi Tomac. "Partidul va avea drept obiectiv susţinerea fără rezerve a integrării în UE a Republicii Moldova", a spus el.