Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări, joi, că delegaţia PSD va merge la Cotroceni la o dezbatere pe tema securităţii naţionale, dacă preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări pe această temă.

”Din câte am înţeles, este o certitudine această dorinţă a preşedintelui să invite partidele pentru consultări pe acest pachet legislativ. PSD va merge sigur, cu precizarea că trebuia făcută mai demult această întâlnire şi această discuţie. Este o discuţie foarte importantă pentru statul român şi pentru siguranţa naţională şi pentru siguranţa persoanei din România. PSD are foarte clar definit ceea ce susţine. Pe de-o parte să nu fie ştirbită capacitatea investigativă a statului român, capacitatea instituţiilor statului de a asigura protecţia persoanelor, cetăţenilor români, împotriva terorismului şi a altor acţiuni de genul acesta, iar, pe de altă parte, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să nu fie ştirbite", a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă la finalul BPN al PSD, întrebat dacă a primit o invitaţie la consultări de la preşedintele Klaus Iohannis pe legile securităţii naţionale.

Liviu Dragnea a spus că există informaţii conform cărora preşedintele va chema partidele la consultări pe tema legilor securităţii naţionale.

”L-am întrebat pe domnul Georgian Pop (preşedintele comisiei parlamentare SRI-nr.), care este un om informat, înainte să vin aici, şi mi-a zis că, se pare, că într-adevăr această întâlnire va avea loc. Dacă se va confirma oficial, PSD va merge şi va merge foarte bine pregătit, nu să-şi dea cu părerea, nu să vorbească ca să se audă, ci va merge cu nişte propuneri foarte bine structurate”, a mai precizat Dragnea.

 

Întrebat dacă PSD susţine o lege a cartelelor pre-pay, Dragnea a confirmat. "Susţinem orice act normativ şi vom face propuneri de completare a actelor normative în vigoare care să respecte aceste principii (...) Noi nu avem informaţii despre cartele pre-pay din România care au fost folosite în alte ţări de terorişti, nu avem aceste informaţii. Suntem un partid civil care nu e la putere şi care nu are acces la astfel de informaţii”, a declarat preşedintele PSD.

Dragnea a adăugat că în cazul în care Parlamentul nu va adopta întreg pachetul de legi privind siguranţa naţională, atunci "avem o problemă".

”Dacă nu suntem în stare să facem lucrul acesta înseamnă că avem o problemă. Eu cred că da, din moment ce sper să ajungem la un punct de vedere comun, partidele din Parlament, Preşedinţia, Guvernul şi alte instituţii în acţiunile acestea, nu avem de ce să nu-l adoptăm. E important, aici nu te poţi juca. Din câte ştiu eu cei care vizează atacuri cibernetice sau de altă natură nu cred că aşteaptă până când Parlamentul României se trezeşte. Suntem obligaţi să facem lucrul acesta”, a conchis liderul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis îi va chema pe liderii partidelor parlamentare la consultări pentru a-i convinge să adopte în regim de urgenţă legea privind cartelele pre-pay şi legea securităţii cibernetice