Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit marţi, 11 ianuarie, la ora 1:15, la vârsta de 65 de ani, conform informaţiilor comunicate de purtătorul său de cuvânt, transmite Agerpres. Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a încetat din viaţă.

 

„David Sassoli a murit la ora 1.15 la CRO (centrul de oncologie) din Aviano, Italia, unde era spitalizat de la finalul lunii decembrie. Data şi locul funeraliilor vor fi comunicate în orele următoare”, a scris pe Twitter Roberto Cuillio, purtătorul său de cuvânt, care nu a oferit detalii privind cauza morţii preşedintelui Parlamentului European.

 

Luni, 10 ianuarie, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie „din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

 

Internat pentru o pneumonie în septembrie 2021

 

După ce a suferit în trecut de leucemie, David Sassoli a fost internat toamna trecută pentru pneumonie. Apoi, a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi a revenit recent la activitatea politică.

 

Pe 26 decembrie 2021, el a fost spitalizat din nou, pentru o disfuncţie a sistemului imunitar. Acest lucru a fost făcut public însă abia două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice.

 

În urma acestui anunţ, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.

 

Cine îi va lua locul ca preşedinte al Parlamentului

 

European Social-democratul italian David Sassoli, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său.

 

Marţea viitoare, Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

 

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

 

 

 

 

Sursa: www.libertatea.ro