Traian Băsescu este urmărit penal într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu contra persoanei, la cererea Parchetului General. Fostul preşedinte este acuzat că în vremea în care era primar al Capitalei a retrocedat în mod ilegal mai multe imobile. Zeci de oameni au fost evacuaţi deja din aceste case.

Dosarul a fost redeschis la Tribunalul Sectorului 5, la cererea Parchetului General, după ce în 2010 a fost închis cu neînceperea urmăririi penale pentru că fapta ar fi fost prescrisă

Instanţa a admis, în 27 aprilie, cererea Parchetului General, a constatat legalitatea şi temeinicia ordonanţei din 30 martie 2015 a PÎCCJ şi a confirmat redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Dosarul este format în urma plângerii Ioanei Preda împotriva lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse judiciare, femeia îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru că, în calitate de primar al Capitalei, în 2003, ar fi emis nefondat trei dispoziţii de restituire în natură a unor imobile.

Iniţial, cauza a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, însă a fost preluată de PÎCCJ, care în 2010 a dispus neînceperea urmăririi penale.

De asemenea, PÎCCJ a cerut instanţei confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un alt dosar în care este vizat Traian Băsescu, la plângerea lui Corneliu Vadim Tudor, privind răpirea jurnaliştilor în Irak. În acest caz, Judecătoria Sectorului 5 are termen de judecată în 13 mai.