Senatul a respins, miercuri, înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară, pe bazele Fundaţiei Mişcarea Populară.

Membrii camerei superioare a Parlamentului au votat în favoarea unei iniţiative legislative propuse de liberalul Octavian Bot, prin care se interzice unui partid nou înfiinţat să ia numele sau însemnele unei fundaţii.

Prin urmare, înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară este cel puţin amânată, asta până la votul din Camera Deputaţilor, care trebuie, de asemenea, să dea aviz favorabil iniţiativei lui Octavian Bot. Iniţiativa a fost contestată de senatorul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, care a susţinut în Senat că o astfel de lege ar bloca împrospătarea scenei politice.

Potrivit propunerii de act normativ, fiecare partid politic sau alianţă trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Aceste denumiri trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor şi fundaţiilor, anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.

În timpul dezbaterilor, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte el Forţei Civice, a precizat că nu va susţine prin votul său adoptarea acestei iniţiative deoarece aceasta cenzurează, în opinia sa, împrospătarea clasei politice, referindu-se exclusiv la "cazuri punctuale", şi nu la viaţa politică românească în ansamblu.

El a adăugat că legislaţia ar trebui să încurajeze crearea unor noi partide politice ca urmare a proiectelor unor organizaţii non-guvernamentale.

Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a afirmat că propunerea legislativă este "una cât se poate de judicioasă", grupul PNL susţinând adoptarea acesteia, "dar nu din considerente politice actuale, ci din experienţa vieţii politice de până acum".

Legea a fost adoptată de Senat, cu 97 de voturi "pentru" şi opt voturi "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată.