Preşedintele Italiei,  Sergio Mattarella a afirmat, luni, la Roma, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Schengen, Iohannis lansând invitaţia omologului său italian de a vizita România, iar Mattarella spunând că îi va da curs, informează MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară la Roma, despre tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Mattarella a reiterat sprijinul său şi al guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

"A venit momentul ca România să fie parte a Schengen", a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relaţiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment - cheie în acest sens.

La rândul său, preşedintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internaţională precum situaţia din Libia şi intensificarea fenomenului terorismului internaţional.

Cei doi preşedinţi ai convenit să aibă un dialog susţinut pe perioada mandatelor lor. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a lansat invitaţia omologului italian de a vizita România. Preşedintele Mattarella a mulţumit pentru invitaţie, arătând ca îi va da "curs cu mare bucurie".

Preşedintele Sergio Mattarella a ţinut să precizeze în mod deosebit contribuţia însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a ţării.

La rândul său, preşedintele Iohannis a mulţumit omologului său pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene integrării comunităţii româneşti în societatea italiană.  "Comunitatea românească în Italia este la fel de importantă atât pentru Italia, cât şi pentru România", a subliniat preşedintele Iohannis.