25 martie, la Chişinău va rămâne în istoria României (şi a Moldovei) drept ziua în care români de pe ambele maluri ale Prutului au cerut Unire! Marea Adunare Centenară a marcat 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, iar cei peste 100.000 de oameni, prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, înarmaţi cu streaguri tricolore şi cu lacrimi în ochi au cântat Deşteaptă-te române şi le-au cerut politicienilor să devină înţelepţi ca cei din 1918 şi că îndeplinească visul oamenilor.

Pe scena din PAMN au urcat, alături de George Simion, liderul Acţiunea 2012, Anatol Ursu, liderul Tinerii Moldovei şi Vlad Bileţchi, liderul ODIP, cei 135 de primari moldoveni care au adoptat Declaraţia de Unire, dar şi politicieni de pe celălalt mal al Prutului: Traian Băsescu, liderul PMP, Dan Barna, preşedintele USR, Dan Tudorache, vicepreşedintele PSD şi primar al sectorului 1. În Piaţă a fost prezent şi Titus Corlăţean fost ministru de Externe.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, la "Marea Adunare Centenară" de la Chişinău, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.

„Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”, a spus Traian Băsescu.

El a cerut parlamentelor celor două ţări să voteze unirea.

"Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a continuat fostul şef al statului.

În discursul susţinut duminică, fostul şef al statului a reluat afirmaţia făcută cu o zi în urmă, conform căreia trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului.

"Marea Adunare Centenară", dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, are loc duminică, la Chişinău, printre cei care participă aflându-se Traian Băsescu şi Ludovic Orban şi Dan Barna. Evenimentul a început cu un spectacol folcloric, după care a fost intonat imnul de stat al României, la final mulţimea scandând îndelung "Unire!!".

Tinerii organizatori au citit Proclamaţa Marii Adunări Centenare de la 25 martie 2018, care  cere Parlamentului de la Bucureşti ca, în şedinţa solemnă din data de 27 martie, să adopte o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României". În acelaşi text al proclamaţiei se arată că „guvernările care s-au succedat la putere în Republica Moldova, de la obţinerea independenţei şi până în prezent, nu au avut în vedere decât îmbogăţirea proprie şi menţinerea în prizonierat a acesteia".

La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie numeroasă a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de preşedintele Bogdan Toader, dar şi deputatul Rodica Paraschiv