NATO va trimite forţe în baze noi din estul Europei ca răspuns la criza din Ucraina şi în încercarea de a descuraja noi acţiuni ale preşedintelui rus care ar putea afecta statele baltice, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, potrivit Agerpres.  Rasmussen a declarat că la summitul NATO din 4-5 septembrie din Marea Britanie vor fi depăşite  diviziunile din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi vor fi stabilite noi desfăşurări de forţe la frontierele Rusiei.

Secretarul general a NATO a amintit şi de stabilirea unui set de măsuri pentru întărirea securităţii Ucrainei şi pentru modernizarea forţelor sale armate pentru a contracara ameninţarea din partea Rusiei.

Cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice urmează să adopte săptămâna viitoare la summit un plan (Readiness action plan, RAP) care vizează consolidarea capacităţii de răspuns a trupelor, în special în cadrul forţei de reacţie rapidă, care, în prezent, are nevoie de mai multe săptămâni pentru a se mobiliza.

Acest plan are drept obiectiv crearea unui vârf de lance în cadrul acestei forţe de reacţie care să poată răspunde extrem de rapid în acest mediu complet nou din Europa, în condiţiile în care „ruşii pot, într-un termen foarte scurt, să transforme un exerciţiu militar major într-o ofensivă militară“.

„Pentru a putea oferi astfel de reacţii rapide este nevoie de unele facilităţi de primire în ţările gazdă. Iar acest lucru include pre-instalarea de bunuri, de echipament, pregătirea infrastructurii, baze, sedii centrale. Ceea ce contează este că, în viitor, se va putea observa o prezenţă mai vizibilă a NATO în est“, a subliniat Rasmussen.

Ulterior un oficial NATO a precizat că Rasmussen „nu s-a referit la baze permanente în Europa de Est“ şi a folosit termenul de „desfăşurare de forţe“.