Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, este convins că va fi un preşedinte mai bun decât principalul său contracandidat , Victor Ponta, pe oferta căruia susţine că scrie "corupţie" şi "abuz de putere". Liderul ACL a arătat, într-un interviu pentru DC News, că senatorul Crin Antonescu ar fi fost un preşedinte bun pentru România. Iohannis spune că va încerca să-l convingă pe Antonescu să opteze pentru el la scrutinul din toamnă. "Chiar dacă are un singur vot, pentru mine are o valoare sentimentală", a declarat prezidenţiabilul. Iohannis crede că suspendarea din 2012 a preşedintelui Băsescu a fost "legitimă", dar "prost gestionată".

DC News: Cum apreciaţi evoluţia campaniei dvs. până la acest moment? Credeţi că aţi câştigat teren în faţa premierului Victor Ponta, cotat drept favorit de sondaje?

Klaus Iohannis: Să nu omitem faptul că în mod oficial campania electorală nu a început încă, ne mai despart trei săptămâni până la acel moment. Sigur că există candidaţi, precum premierul Victor Ponta, care se află permanent în campanie electorală. Din păcate pentru România, primul ministru nu guvernează, ci teleguvernează, preferând să stea toată ziua la televizor în loc să încerce să găsească soluţii la dificultăţile cu care se confruntă ţara. Eu am preferat să merg foarte mult în ţară în ultimele săptămâni, să cunosc oamenii şi mai ales să aflu care sunt problemele lor. Acest lucru m-a ajutat să am o imagine de ansamblu foarte bună cu privire la aceste aspecte, iar viziunea mea cu privire la România se va putea regăsi în programul meu politic pentru ţară. Să ştiţi că tocmai încrederea că pot reda oamenilor speranţa şi că pot duce România pe un drum cu adevărat occidental m-a determinat să candidez la funcţia de preşedinte.

Ce credeţi despre prestaţia de premier a d-lui Victor Ponta?

K.I: Este dezastruoasă. O ţară democratică nu se guvernează prin ordonanţe de urgenţă în dispreţul legii, sfidând cetăţenii şi Parlamentul. Domnul Victor Ponta nu face altceva decât să îşi asume reuşite inexistente, să lanseze statistici care nu au nicio legătură cu realitatea şi să anunţe în fiecare zi câte o măsură cu caracter electoral, în speranţa că în acest mod va mai acumula ceva capital de imagine. Acestea nu sunt altceva decât neadevăruri menite să acopere o realitate tristă: în timpul guvernării Ponta, România a intrat în recesiune tehnică, nivelul de trai a scăzut dramatic şi corupţia a atins un nivel alarmant. Chiar ieri temerea noastră, anume că investiţiile au scăzut dramatic, a fost confirmată de INS. O reducere cu peste 9 la sută a investiţiilor este o realitate cu adevărat îngrijorătoare.

De ce credeţi vă veţi putea fi un preşedinte mai bun decât dl. Ponta?

K.I: Nu cred, sunt sigur că voi fi un preşedinte mult mai bun decât domnul Victor Ponta. Eu vin în faţa alegătorilor cu un proiect de ţară gândit pentru un deceniu de prosperitate şi stat de drept, dar şi cu experienţa dobândită la Sibiu. Eu propun un alt model de exercitare a funcţiei prezidenţiale, acela al respectului şi seriozităţii, al competenţei şi rezultatelor. Acesta este angajamentul meu. În schimb, pe oferta domnului Ponta scrie recesiune, corupţie, scandal, abuz de putere şi proastă guvernare. Românii vor alege, prin votul exprimat la urne, în ce fel de ţară doresc să trăiască de acum înainte şi sunt convins că nu mai vor păcăleli şi jocuri politice inutile.

Regretaţi sau nu că aţi participat la suspendarea preşedintelui Băsescu din 2012?

K.I: Nu am obiceiul să gândesc în termenii "cum ar fi fost dacă...".

Regretaţi că dl. Băsescu s-a întors la Cotroceni după ce 7,4 milioane de oameni au votat demiterea lui?

K.I: În cazul în care nu m-am făcut bine înţeles în legătură cu subiectul suspendării, vă mai explic încă o dată poziţia mea. Am votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, la fel ca cei 7,4 milioane de români. Acest număr arată că acţiunea pe fond a fost legitimă. Ceea ce am spus, şi îmi menţin părerea, este că procedura a fost prost pregătită şi gestionată deficitar la acea vreme. Acest lucru îl poate constata orice om de bună credinţă din moment ce USL nu a reuşit să-şi atingă obiectivul politic propus, adică demiterea lui Traian Băsescu.

Credeţi că România este astăzi un stat poliţienesc?

K.I: Nu, cred că România este un stat de drept. În ultima vreme însă, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, vedem cum Guvernul Ponta îşi depăşeşte atribuţiile de legiferare. Victor Ponta încearcă să altereze un proces fundamental democratic, alegerile prezidenţiale. Eforturile pe care le facem noi sunt tocmai în direcţia consolidării democraţiei în România.

Ca preşedinte, cum veţi colabora cu instituţiile de forţă din România: Servicii de informaţii, armată, poliţie, parchete?

K.I: Ca preşedinte, voi colabora cu toate instituţiile în limita atribuţiilor pe care mi le dau Constituţia şi legile din România.

În politica Externă, vă simţiţi mai apropiat de Europa sau de Statele Unite ale Americii?

K.I: În egală măsură de amândouă. Politica externă a României trebuie să fie pe trei piloni – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi apartenenţa la UE. Am spus-o şi o repet: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al NATO şi al Uniunii Europene, reprezintă pentru România elementul fundamental al politicii noastre externe şi de securitate. Şi aş mai dori să adaug ceva, având în vedere summit-ul NATO, care a început astăzi în Ţara Galilor. Prin deciziile pe care în special ţările est-europene le aşteaptă, această reuniune este extrem de importantă. O sporire a implicării şi a interesului pentru securitatea regiunii înseamnă un beneficiu pentru securitatea naţională a României, ca stat de frontieră al Alianţei.

La un meci de fotbal România - Germania, cu care dintre cele două echipe aţi ţine?

K.I: Cu România, în mod evident, aşa cum am făcut întotdeauna! Sunt român, m-am căsătorit cu o româncă, am facut Armata aici, şcoala şi am suflet de român.

Mai voalat sau fără menajamente, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu vă atacă în aproape fiecare ieşire publică. Există resentimente în relaţia dvs. cu dl. Antonescu? V-a ajutat până la acest moment al campaniei?

K.I: Afirmaţia că domnul Antonescu mă atacă la fiecare ieşire publică este a dumneavoastră, eu nu pot să comentez o evaluare care vă aparţine. În privinţa domnului Antonescu, pot să garantez un lucru: îl respect, ACL ştie că este unul din oamenii care va aduce victoria la prezidenţiale, este liberal pursânge. Şi mai ştiu ceva: domnul Antonescu nu-l va vota niciodată pe Victor Ponta! Aşa cum încerc să conving orice cetăţean din România că merită să îmi acorde votul, tot aşa voi încerca şi cu Crin. Chiar dacă are un singur vot, pentru mine are o valoare sentimentală.

Aveţi vreun regret pentru că dl. Antonescu nu mai candidează la Preşedinţie?

K.I: Eu pot să regret sau nu doar propriile mele decizii. Vă reamintesc că hotărârea de a renunţa la candidatura la preşedinţie i-a aparţinut în totalitate domnului Antonescu, aşa încât domnia sa este singurul care poate spune dacă regretă ceva sau nu. Ce vă pot spune este că sunt convins că domnul Antonescu ar fi fost un preşedinte bun pentru România.

De ce nu mergeţi la instituţiile media (ziare, publicaţii online şi televiziuni) care vă critică puternic? Le evitaţi sau nu sunteţi invitat? Dacă le evitaţi, credeţi că este o strategie bună?

K.I: Nu ştiu de unde provine această percepţie, nu mă deranjează critica, atunci când e întemeiată. Din nefericire însă, unele instituţii media şi-au pierdut din obiectivitate şi lansează în mediul public dezinformări, care nu reflectă agenda reală a populaţiei. În aceste condiţii, prefer să mă întâlnesc direct cu oamenii, decât să particip la false dezbateri. Sigur că în momentul în care se va ivi oportunitatea unor discuţii reale, articulate, nu le voi evita, ci mă voi prezenta în faţa oamenilor cu proiectul meu pentru ţară

 

SURSA: DCNews.ro