Doi migranţi au murit înecaţi şi patru sunt în continuare daţi dispăruţi după un naufragiu petrecut pe 8 septembrie pe Dunăre, în apele teritoriale bulgare, a anunţat marţi poliţia de frontieră de la Ruse, transmite AFP. Migranţii, veniţi din Turcia, au ales să traverseze Dunărea între Bulgaria şi România pentru a evita Serbia, unde controalele la frontiere au fost întărite în această vară.

"Patru migranţi care se declară cetăţeni irakieni au reuşit să ajungă pe insula Dobrina (nord-est) joi, înainte de miezul nopţii, după naufragiul uneia din cele două bărci" care îi transportau, a declarat Dimităr Ciorbadjiev, şeful poliţiei de frontieră, pentru posturile de televiziune BNT şi Nova.

Duminică, trupul unui băiat de 5 ani şi cel al unui tânăr au fost găsite la o distanţă de circa 20 km în aval, în apele Dunării. Conform şefului poliţiei din Ruse, marţi continuă operaţiunea de căutare a corpurilor altor victime — două fete, un băiat şi un bărbat.

În pofida gardului ridicat pe o lungime de 100 km la frontiera cu Turcia, Bulgaria a înregistrat în 2016 trecerea a peste 9.000 de migranţi ilegali, dintre care 50% afgani, 38% irakieni şi 12% sirieni, conform agenţiei naţionale pentru refugiaţi.