Două atentate cu bombă revendicate de gruparea Statul Islamic au vizat duminică biserici copte din Egipt, unul soldat cu 27 de morţi în oraşul Tanta, iar celălalt cu 17 morţi, la Alexandria, cu trei săptămâni înainte de vizita papei Francisc în această ţară, relatează AFP.
Atentatul de la Alexandria, cel mai mare oraş din nordul ţării, a fost comis de un kamikaze ”echipat cu o centură exploivă”, care a încercat să pătrundă în Biserica Sf Marcu, unde se afla Papa copt ortodox Tawadros II, cu ocazia Floriilor. Poliţişti l-au împiedicat, iar acesta s-a detonat, potrivit Ministerului de Interne.
Biserica Coptă a precizat rapid că liderul ei nu a fost atins şi că ”este bine”.
Cele două atentate au fost revendicate duminică după-amiaza de Statul Islamic, a cărui aripă egipteană a îndemnat recent la vizarea comunităţii copte.
Primul atentat a avut loc cu puţin înainte de ora locală 10.00 (11.00, opra României), în plină sărbătoare a Floriilor, în Biserica Mar Girgis (Sf. Gheorghe) din Tanta, un oraş important situat la aproximativ 100 de kilometri de Cairo, în Delta Nilului.
Bilanţul a crescut la 27 de morţi şi 79 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii.
”Explozia a avut loc în primele rânduri, în apropiere de altar, în timpul slujbei”, a declarat pentru AFP generalul Tarek Atiya, adjunctul ministrului de Interne însărcinat cu relaţia cu presa.
Câteva ore mai târziu, altă explozie a avut loc la Biserica Mar Morcos (Sf. Marcu), la Alexandria, soldată cu 17 morţi - inclusiv patru poliţişti - şi 48 de răniţi, potrivit unui bilanţ actualizat de Ministerul Sănătăţii.
În interiorul Bisericii din Tanta, bănci de lemn rupte şi diverse obiecte personale zăceau pe jos, în sânge. Iar pereţii albi au fost de asemenea stropiţi de sânge.
După ce a inspectat scena, poliţia a instituit un cordon de securitate, în faţa căruia s-au adunat mai multe eprsoane pentru a-şi exprima furia, a constat o jurnalistă AFP.
Aceste atentate au loc cu 19 zile înainte de vizita Papei Francisc în Egipt, prevăzută pe 28 şi 29 aprilie.
”Transmit condoleanţe profunde fratelui meu, Sanctitatea Sa Papa Tawadros II, Bisericii Copte şi întregii naţiunii dragi egiptene. Mă rog pentru defuncţi şi răniţi”, a reacţionat Pontiful argentinian.
Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a condamnat atentatul într-un mesaj postat pe Twitter, declarându-se ”încrezător în capacitatea preşedintelui (Abdel Fattah el-Sisi) de a gestiona situaţia aşa cum trebuie”.
Şeful statului egiptean a cerut duminică armatei să mobilizeze forţe pentru a ajuta poliţia să protejeze ”infrastructuri vitale” din ţară.
Premierul său, Sherif Ismail a subliniat ”hotărţrea statului de (...) a elimina terorismul din rădăcină”.
Şeful sercurităţii provinciei Gharbeya, în care se află oraşul Tanta, a fost înlocuit din funcţie cu ministrul de Interne Magdy Abdel Ghaffar.
De asemenea, Al-Azhar, prestigioasa instituţie a islamului sunnit cu sediul la Cairo, a condamnat ”un atentat terorist laş”.
Preşedintele francez François Hollande a denunţat un ”atentat odios” şi a adăugat, citat într-un comunicat, că Franţa ”este deplin solidară cu Egiptul”.
Aceste noi atacuri au loc la patru luni după un atentat sinucigaş spectaculos, revendicat de Statul Islamic, care a vizat pe 11 decembrie, la Cairo, Biserica Sf. Petru şi Sf Pavel, soldat cu 29 de morţi.
Copţii ortodocşi din Egipt reprezintă comunitatea creştină cea mai numeroasă din Orientul Mijlociu, constituind 10% din cei 92 de milioane de egipteni, şi una dintre cele mai vechi.
Ei se declară victime ale discriminărilor în toată ţara, din partea autorităţilor şi a majorităţii musulmane.
Atacul de la Cairo a relansat îndemnurile la înăsprirea luptei împotriva mişcării jihadiste în Egipt, mai ales în Sinai, unde aceasta a comis o serie de atacuri sângeroase împotriva forţelor de securitate.
Aripa locală a Statului Islamic a revendicat un atentat cu bombă care s-a soldat, în octombrie 2015, cu moartea celor 224 de persoane de la bordul unui avion cu turişti ruşi, după ce a decolat de pe aeroportul din Sharm el-Sheikh, o staţiune balneară situată în sudul Peninsulei Siniai.
La 1 aprilie, un poliţist a fost ucis, iar alte 15 persoane au fost rănite în explozia unei motociclete-capcană, în faţa unui centru de formare a poliţiei, la Tanta.
De asemenea, Biserica Mar Girgis a anunţat la sfârşitul lui martie, pe pagina ei de Facebook, că un ”obiect suspect” a fost găsit în faţa lăcaşului, iar o echipa de genişti l-a luat şi transportat ”cu un vehicul special”.