Forţele guvernamentale siriene, care au declanşat la începutul lunii o ofensivă în vederea recuceririi Palmirei de la Statul Islamic (SI), au intrat joi în acest oraş, a anunţat televiziunea siriană de stat, relatează Reuters online.

Trupele siriene au ajuns în "inima" Palmirei, a anunţat joi postul Ikhbariya, controlat de stat, transmiţând imagini de la intrarea în oraşul antic, aflat sub controlul SI din mai.

Însă un ONG afirmă că lupte au în continuare loc - în afara oraşului -, în urma unei avansări rapide din poziţiile cucerite miercuri, când armata siriană şi aliaţii ei ajuns la marginea aşezării.

Postul Ikhbariya a difuzat imagini de la periferia Palmirei şi a anunţat că forţe guvernamentale au preluat controlul asupra unui cartier din vestul oraşului. Un militar a declarat pentru post că armata, susţinută de atacuri aeriene ruse, îşi va continua ofensiva dincolo de Palmira.

"Le transmitem acestor luptători înarmaţi că avansăm în Palmira şi dincolo de ea, cu voia lui Allah, către Rakka, centrul bandelor Daesh", a spus el, referindu-se la capitala de facto a grupării jihadiste SI, în nordul Siriei.

Agenţia de stat Sana a difuzat imagini cu avioane de război, elicoptere, focuri de rachete, militari şi vehicule blindate apropiindu-se de oraş.

Civilii au început să fugă din oraş după ce luptători SI i-au îndemnat, la difuzare, să părăsească localitatea, în timp ce luptele se apropiau, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Această organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Londra monitorizează războiul printr-o reţea de surse aflate pe teren.

SI a distrus temple şi morminte antice după ce a capturat Palmira, acţiuni denunţate de UNESCO drept crime de război. Oraşul, situat într-o zonă strategică în centrul Siriei, este înconjurat de deşert.

O cucerire a Palmirei şi o înaintare către est, spre Deir Ezzor, ar marca cea mai importantă victorie a Guvernului sirian împotriva SI de la începutul intervenţiei Ruse în război, în septembrie.

Damascul a câştigat deja teren, cu ajutorul Rusiei, împotriva SI, la Alep, cel mai mare oraş sirian şi un important centru comercial înainte de război.

Mediafax