Militanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ar fi ucis peste 300 de foşti poliţişti irakieni în urmă cu trei săptămâni şi i-ar fi îngropat într-o groapă comună în apropierea oraşului Hammam al-Alil, la sud de Mosul, a informat, joi, Human Rights Watch (HRW), relatează Reuters.

Un reporter Reuters s-a deplasat la locul unde se află groapa comună şi unde, potrivit locuitorilor, militanţii SI au îngropat victimele care au fost împuşcate sau decapitate. Locuitorii au afirmat că aproximativ 200 de persoane au fost ucise în săptămânile de dinaintea retragerii din oraş a Statului Islamic.

Human Rights Watch a afirmat că foşti poliţişti au fost separaţi de un grup format din circa 2.000 de persoane provenite din sate şi oraşe din apropiere şi care au fost forţate să mărşăluiască alături de militanţi luna trecută în timp ce aceştia se retrăgeau către nordul oraşului Mosul şi în oraşul Tal Afar.

Un muncitor a declarat pentru HRW că a văzut combatanţi ai SI conducând patru camioane care transportau 100 până la 125 de persoane, dintre care unii i-a recunoscut ca fiind foşti poliţişti, în apropierea locului ce urma să devină o groapă comună. Câteva minute mai târziu el a auzit focuri de arme automate şi strigăte de ajutor. În noaptea următoare, pe 29 octombrie, a avut loc o scenă asemănătoare când 130-145 de bărbaţi au fost ucişi, a spus martorul.

Un alt martor, un locuitor din Hammam al-Alil, a afirmat că a auzit focuri de arme automate în zonă timp de aproximativ şapte minute, trei nopţi la rând.

"Aceasta este încă o dovadă a uciderii în masă a unor foşti ofiţeri de poliţie de către SI în şi în jurul Mosulului", a declarat Joe Stork, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu. "Statul Islamic ar trebui să fie făcut responsabil pentru aceste crime împotriva umanităţii", a mai spus el.