Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei şedinţe organizate la Kremlin, cu membri ai conducerii armatei ruse, că retragerea efectivelor ruse din Siria va începe marţi.

"Cred că obiectivele stabilite de Ministerul rus al Apărării au fost, în linii generale, atinse. De aceea, am ordonat începerea retragerii celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria începând din 15 martie", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei TASS.

La reuniunea desfăşurată la Kremlin au fost prezenţi inclusiv ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi cel de Externe, Serghei Lavrov.

"Armata rusă a dat încă o dată dovadă de profesionalism şi de muncă de echipă", a subliniat Putin, precizând că bazele militare ruse din Tartus şi Khmeimim "îşi vor continua normal activităţile".

"Militari ruşi vor rămâne în Siria pentru monitorizarea aplicării acordului de încetare a focului", a adăugat Putin.

Administraţia Bashar al-Assad va continua să beneficieze de susţinerea Moscovei, a anunţat luni seară Preşedinţia Siriei, imediat după ce Rusia a decis începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor militare.

"Siria şi Rusia au convenit, în cursul unei conversaţii telefonice între preşedinţii Bashar al-Assad şi Vladimir Putin, să diminueze numărul forţelor aeriene ruse, în contextul încetării ostilităţilor", a transmis luni seară Preşedinţia siriană.

"Partea rusă va continua să susţină Siria în combaterea terorismului", a adăugat Preşedinţia de la Damasc, care îi consideră "terorişti" atât pe membrii reţelei fundamentaliste Stat Islamic, cât şi pe insurgenţi.

"Începerea retragerii forţelor ruse intervine în contextul succesului înregistrat de armata siriană, susţinută de forţele aeriene ruse, în restabilirea securităţii în multe regiuni din Siria", precizează instituţia.