Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia a reuşit să recupereze din Statele Unite ale Americii o serie de piese-unicat din tezaurul Sarmisegetuza Regia care fuseseră scoase ilegal din ţară şi au fost identificate la o casă de licitaţii din Chicago. Piesele au fost predate la Consulatul General al României din Chicago

 

În premieră absolută pentru sistemul judiciar din România, printr-o operaţiune desfăşurată în baza Tratatului de asistenta judiciară în materie penală dintre România şi Statele Unite ale Americii, din 2010, a avut loc prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană. Mai multe astfel de tezaure de la Sarmisegetuza sunt urmărite în cotinuare prin Interpol.

 

Procurorii de la Parchetul pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, condus de procurorul general Augustin Lazăr care a şi coordonat întreaga anchetă, au recuperat, prin cerere de asistenta judiciară internaţională adresată autorităţilor competente din Chicago, SUA, un lot de 49 monede Koson, din argint, reprezentând o parte din tezaurul de 2300 monede Koson din argint, sustras de o asociaţie infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire prin Interpol.

 

Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de autorităţile judiciare americane la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

 

Conform experţilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor - Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 i. Hr”.

 

 

Sursa: Lumea Justiţiei