Sute de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, a anunţat ministrul de Interne, citat de AFP.
   
Oficialul a anunţat că aproximativ 300 de deţinute au fugit de la închisoarea Iquique. Un avion care transporta circa 100 de membri ai Forţelor speciale este aşteptat la Iquique pentru a evita posibile jafuri.
   
Cutremurul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord - Antofagasta, Iquique şi Arica - au fost anulate. Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost afectate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.
   
Conform autorităţilor, primele valuri seismice au atins deja Pisagua, în nord, şi ar urma să ajungă până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării, în următoarele ore. La Iquique, subsecretarul din Ministerul de Interne Mahmud Aleuy a declarat că marea s-a retras 2,5 metri, un indiciu al unui tsunami.
   
Potrivit Centrului de alertă în caz de tsunami pentru Pacific, cu sediul în Hawaii, seismul a generat valuri de 2,11 metri.
   
Cutremurul a avut loc la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.