Potrivit bilanţului Gărzii Naţionale de Mediu, în primele patru luni ale acestui an au fost aplicate amenzi ce depăşesc 35,6 milioane de lei, după un număr total de 10.820 de inspecţii.

 

Aproapte toate controalele au fost neplanificate şi au vizat modul de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare şi rezolvarea unor reclamaţii.

 

De asemenea, inspectorii au investigat şi accidente cu impact asupra mediului şi au verificat modul de realizare a obligaţiilor stabilite pentru încetarea activităţii.

 

Inspectorii Gărzii de Mediu şi lupta pentru protejarea mediului înconjurător

Comparativ cu anul trecut, cuantumul sancţiunilor a fost cu 21% mai mare, valoarea totală de anul acesta fiind de 35.611.375 de lei, faţă de 29.316.825 de lei, în 2021.

 

De asemenea, cea mai mare diferenţă s-a înregistrat la capitolul sesizări penale, numărul acestora fiind cu 131% mai mare faţă de 2021.

 

Mai mult, au fost întocmite 74 de sesizări penale pentru transfer ilegal de deşeuri, nerespectarea măsurilor impuse de inspectori, continuarea activităţii după dispoţizia Gărzii de Mediu de încetare a activităţii şi nerespectarea măsurilor impuse de desfiinţare a construcţiilor pentru care nu s-au obţinut acte de reglementare.

 

Cele mai multe sancţiuni şi sesizări penale au fost înregistrate în martie şi aprilie, iar în aceste acţiuni au fost angrenaţi peste 420 de comisari din cadrul Comisariatului General, Judeţene şi Municipiului Bucureşti.

 

Reamintim că anul trecut, şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost eliberat din funcţie de Florin Cîţu. Acesta a declarat în acea periadă că totul este politic, iar Garda de Mediu a avut cele mai bune rezultate sub tutela sa din ultimii 20 de ani.

 

„E o suită de decizii pe care le-a luat domnul premier. Pe mine m-a lăsat ultimul, îi mulţumesc. Probabil domnia sa va şti ce să facă astfel încât Garda de Mediu să menţină aceleaşi rezultate, cele mai bune din ultimii 20 de ani. Este o decizie strict politică”, a declarat Berceanu în septembrie anul trecut.

 

 

Sursa: www.zin.ro