Mai mulţi parlamentari PSD, UNPR şi şi din partea minorităţilor au depus la Parlament un proiect de lege potrivit căruia ar urma să beneficieze de tichete sociale şi preşcolarii din familiile defavorizate care împlinesc vârsta de 6 ani după data 1 septembrie a anului şcolar şi sunt înscrişi în grădiniţe.
Proiectul modifică astfel Legea 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care prevede că preşcolarii vor primi tichete sociale în valoare de 50 de lei numai până la împlinirea vârstei de 6 ani.
Deputatul PSD Ana Birchall, care este iniţiatoare a proiectului, alături de 76 de parlamentari, a arătat că acest proiect vizează rectificarea anumitor inadvertenţe sesizate în procesul implementării efective a Legii 248/2015, act normativ ce prevede ca toţi copiii din familiile dezavantajate să primească un tichet social pentru a putea merge la grădiniţă.
„Forma actuală a legii exclude o categorie a preşcolarilor de la beneficiile stimulentelor financiare, mai precis pe cei care împlinesc vârsta de 6 ani după data 1 septembrie a anului şcolar şi sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar’, a declarat Ana Birchall, conform unui comunicat.
Ana Birchall a precizat că, în varianta actuală a legii, formularea „vârsta maximă a copilului este de 6 ani’ se aplică în defavoarea copiilor care împlinesc 6 ani pe parcursul anului şcolar şi nu mai pot beneficia de tichete sociale de grădiniţă din luna următoare lunii în care au împlinit această vârstă..
‘Restricţia de vârstă prevăzută în forma actuală a Legii 248/2015 blochează accesul la acest program de interes naţional a cel puţin 20.000 de copii exact înainte de începerea şcolii, o perioadă critică pentru integrarea şcolară optimă. Astfel, am propus abrogarea literei b) din art.2 a Legii 248/ 2015 prin care se plafona la nivel maxim vârsta până la care copiii primeau aceste stimulente, menţinându-se că singur criteriu înscrierea şi urmarea unui program într-o instituţie de învăţământ preşcolar de stat. Menţionez, de asemenea, că de prezenta propunere de modificare a Legii 248/2015 vor beneficia şi copiii cu dizabilităţi şi/sau dificultăţi de învăţare, deoarece pot exista recomandări ale specialiştilor de continuare a procesului educaţional într-o unitate de învăţământ preşcolar şi după vârsta de 6 ani’, a mai menţionat Birchall.
Ea a susţinut că, prin Legea 248/2015, adoptată în toamna anului trecut, s-a reuşit, tot printr-un amendament depus de social-democraţi, conform deciziei partidului şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, transformarea proiectului organizaţiei neguvernamentale OvidiuRo într-un program la nivel naţional de care va beneficia fiecare copil din grădiniţele de stat din România.
Astfel, prin stimulentele financiare prevăzute de program, copiii din mediile defavorizate îşi vor putea continua educaţia în instituţiile de învăţământ preşcolar, prevenindu-se abandonul şcolar de la cele mai fragede vârste, a subliniat Birchall.
„Sper ca proiectul acesta legislativ să fie adoptat cât mai repede cu putinţă, motiv pentru care am şi solicitat procedura de urgenţă. Avem o datorie faţă de copiii care aşteaptă aceste stimulente financiare ca fiind singura şansă de a avea parte de un început în procesul de educaţie şi de o şansă la o viaţă normală. Cea mai bună zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noştri este educaţia şi accesul la educaţie’, a încheiat deputatul PSD Ana Birchall.
Printre iniţiatorii acestui proiect se află şi Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Marian Neacşu, Rodica Nassar, Luminiţa-Pachel Adam, Florin Iordache, Adrian Merka, Liliana Mincă, Cripian Nica, Alexandru Cordoş.
Proiectul se află în consultare publică la Senat.