“Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informaţiile prezentate sunt false şi se înscriu în spectrul informaţiilor de tip FAKE NEWS”, transmite DSU printr-un comunicat de presă.

 

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi şi mâine, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate, mai adaugă autorităţile.

 

Ministerul Mediului precizează că în contextul Codului Galben de vânt în vigoare în ţară, “s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, antrenate de rafalele de vânt”, adăugând că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României.

 

“Respingem ferm orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina”, conchide ministerul.

 

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o analiză cu privire la concentraţia de monoxid de carbon în România, în care precizează că nu vor fi înregistrate valori ridicate ale concentraţiilor de monoxid de carbon.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro