Facebook îşi dezamăgeşte din ce în ce mai des utilizatorii, iar având în vedere plângerile adresate autorităţilor, compania lui Mark Zuckerberg a început să cam enerveze românii.

 

Un număr important de români s-au plâns autorităţilor din cauza faptului că postările de pe Facebook le sunt şterse abuziv, iar conturile le sunt blocate nejustificat. Pornind de la această realitate îngrijorătoare, ministrul Digitalizării a început să adune tot mai multe informaţii, a lansat o dezbaterie publică pe pagina personală de Facebook şi, nu în ultimul rând, este în căutarea unor eventuale soluţii.

 

Facebook ar putea fi obligată să dea socoteală

Când vorbim de platforme folosite de mai mult de 10% dintre cetăţenii Uniunii Europene, companiile din spate ar putea fi obligate prin lege să introducă un mecanism transparent de contestare a deciziilor. Cu alte cuvinte, ar trebui să te ajute să înţelegi mai bine de ce o postare ţi-a fost ştearsă sau de ce te confrunţi cu situaţia foarte neplăcută de a nu mai putea posta sau comenta.

 

Revenind însă la situaţia din România, reprezentanţii Ministerului Digitalizării spun că primesc tot mai multe sesizări de la români nemulţumiţi de faptul că Facebook le-a eliminat nejustificat postări şi chiar şi conturi.

 

Un bărbat a făcut plângere în momentul în care pagina sa publică în jurul căreia a creat o comunitate cu 55.000 de membri a fost ştearsă. Pagina includea imagini cu animale, dar a fost ştearsă sub pretextul că ar conţine pornografie şi nu a avut nicio soluţie de apel la decizie. Cea mai ciudată este situaţia unui utilizator care s-a trezit că-i este ştearsă postarea pentru că ”incită la ură între vampiri”.

 

Conform experţilor, marea problemă este că multe dintre aceste decizii sunt luate de algoritmi, inteligenţe artificiale, roboţi. Oamenii nu mai sunt de mult timp implicaţi în procesul decizional de la Facebook şi, astfel, se ajunge în situaţii derizorii.

 

”Evident că acei algoritmi nu cunosc limba română la perfecţie şi nici nuanţele limbii române. Atâta timp cât citim cu atenţie termenii şi condiţiile platformei şi ne supunem acestor termeni şi condiţii, trebuie să înţelegem că e parte din joc. Este o companie privată, care are interesul să ne ţină cât mai mult timp acolo, să producă cât mai mult profit”, spune Dragoş Stanca, expert în media digitală şi antreprenor.

 

”Facebook ar putea deschide un centru de suport în România pentru utilizatorii din România. O să propun asta la întâlnirea cu reprezentanţii Facebook, mai repede de o lună să putem deschide dialogul”, spune Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.

 

Deşi este improbabil ca România să ajungă prea curând pe radarul celor de la Facebook, important este că şi la nivelul Uniunii Europene se află în dezbatere un regulament menit să apere libertatea de exprimare a utilizatorilor în universul online.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro