Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până în prezent de peste 700 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Semnatarii petiţiei cer dreptul la un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte, precum şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu excepţia cazurilor în care medicul îşi dă acordul expres pentru acest lucru.

Medicii mai solicită Ministerului Sănătăţii dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore. "De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres", potrivit petIţiei.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78 la sută dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la sută dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară” , publicat la începutul lunii.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

viewscnt