Canicula va cuprinde aproape toată România şi sunt aşteptate temperaturi de până la 40 de grade, la umbră. Meteorologii atrag însă atenţia că temperaturile resimţite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va persista până în prima zi din luna august.

 

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat, la Digi 24, că luni vremea va fi caniculară în Banat, Crişana, Oltenia, în vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei, acolo unde şi disconfortul termic va fi accentuat, pentru că este posibil ca indicele temperatură-umezeală să atingă şi să depăşească pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile vor atinge 35-36 de grade.

 

De marţi valul de căldură se va intensifica în partea de vest, sud, local în restul ţării, iar la mijlocul săptămânii vom putea vorbi deja de un val de căldură persistent.

"(...) Începând de marţi, de la o zi la alta, valorile vor fi în creştere: 37-38 de grade, posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării miercuri, joi, vineri şi sâmbătă. Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest şi sud a ţării.

Vor fi nopţi tropicale, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, aşa încât acest nou val de căldură persistent va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimţite în bună parte din ţară. Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiţii standard depăşesc 37-38 de grade, cu siguranţă temperaturile resimţite vor fi unele semnificative", a precizat Elena Mateescu.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro