Medicul Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre o restricţie legată de vaccinare, care reprezintă o piedică pentru mulţi dintre cetăţeni, dar mai ales pentru cei din mediul rural, să se vaccineze. Acesta a explicat ce urmări poate avea această contraindicaţie şi ce trebuie evitat, mai exact.
Riscurile care pot apărea dacă se încalcă această restricţie
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit miercuri seară, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, despre consumul de alcool în perioada vaccinării anti-Covid-19. Acesta a explicat ce se întâmplă dacă cetăţenii au în organism alcool, după ce i s-a adus la cunoştinţă faptul că în mediul rural ar exista un curent care le interzice oamenilor să consume băuturi alcoolice timp de cinzi zile, motiv pentru care aceştia preferă să nu se mai vaccineze.
„Consumul de alcool nu este recomandat sub nicio formă din punct de vedere medical şi nu are beneficii. Vorbim de consumul cronic şi repetat”, a afrmat Valeriu Gheorghiţă.
Întrebat de restricţiile consumului de alcool în ziua vaccinării, medicul a oferit o explicaţie general valabilă cu privire la consumul alcoolului în cazul unor intervenţii medicale, inclusiv vaccinare, suubliniind efectele pe care le poate avea acest obicei nesănătos:
„În general, când vorbim de o activitate medicală, un tratament, o vaccinare, este bine să nu consumăm băuturi alcoolice.
Se pot întâmpla o serie de evenimente care să fie legate de consumul de alcool şi cred că lucrurile nu trebuie amestecate. Este important când ne prezentăm la medic să nu fim totuşi sub influenţa alcoolului”, a concluzionat acesta.
În ce condiţii trebuie administrată cea de-a treia doză de vaccin
În cursul zilei de marţi, medicul Valeriu Gheorghiţă a adus lămuriri cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit că până în acest moment, că nu există informaţii ştiinţifice referitoare la beneficiul adus de o doză suplimentară, mai ales că primele două ar trebui să asigure imunitate pentru cel puţin şase luni. Potrivit acestuia, odată cu trecerea timpului şi cu măsurarea anticorpilor rămaşi în organism, experţii vor lua noi decizii.
„Este o analiză care se efectuează în acest moment. Este important să avem datele de siguranţă, datele de imunogenitate şi de tolerabilitate pentru cea de-a treia doză, iar această variantă este luată în calcul în condiţiile în care vom vorbi de o creştere a prevalenţei cazurilor COVID-19 ca urmare a infecţiei cu alte variante virale, insuficient acoperite de vaccinurile actuale.
Foarte probabil că vom vorbi de o durată mult mai mare de timp, dar avem nevoie să primim mai multe informaţii pe măsură ce timpul se scurge de la vaccinare, însă nu este o decizie fermă.
Sunt analize, avem nevoie de date ştiinţifice care să susţină orice altă recomandare de aici înainte”, a declarat preşedintele CNCAV.
Sursa: www.playtech.ro