Elevii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică care a avut loc în Kazahstan şi au ocupat locul 10, din 84 de ţări participante, păstrând poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, a anunţat Ministerul Educaţiei, scrie mediafax.ro.

Lotul olimpic al României, cu cele patru medalii obţinute la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică, a reeditat astfel succesul de anul trecut, iar cu un palmares de 95 de medalii, dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz, păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Multiplul laureat la concursurile naţionale şi internaţionale, Rareş Darius Buhai, absolvent al Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, a cucerit a patra medalie de aur la această competiţie.

"În clasamentul individual din toate timpurile s-a întâmplat ceea ce am visat cu toţii inainte de această olimpiadă: Rareş Darius Buhai a obţinut a patra medalie de aur şi a trecut pe pozitia a doua în reputatul Hall of Fame al Olimpiadei Internaţionale de Informatică", a declarat profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian" din Botoşani, team leader-ul lotului olimpic şi coordonatorul Comisiei de pregătire şi selecţie a lotului naţional de informatică seniori.
Medaliile de argint au fost obţinute de Alexandru Velea, absolvent al Liceului de Informatică "Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca, laureat cu argint şi la ediţia precedentă, şi de Marius Valentin Hărşan, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Medalia de bronz a intrat în posesia lui Andrei Popa, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui.

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Informatică s-a desfăşurat la Almaty, în Kazahstan, în perioada 26 iulie - 1 august, şi a reunit 324 de competitori din 84 de ţări.