Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aprobat vineri solicitarea primarului sectorului 1, Clotilde Armand, şi a declanşat stare de alertă sanitară în sectorul 1 pentru 30 de zile din cauza deşeurilor neridicate.

 

„Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de urgenţă”, a anunţat vineri dimineaţa prefectul Capitalei.

 

Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopţii.

 

Clotilde Armand a precizat în solicitarea de declanşare a stării de alertă, înaintată miercuri, că deşeurile nu au mai fost colectate de peste 20 de zile, gunoaiele acumulându-se pe străzi, mai ales în zonele centrale şi cele cu tranzit intens.

 

Potrivit Primăriei Sectorului 1, declararea stării de alertă sanitară este necesară întrucât situaţia pune în pericol sănătatea cetăţenilor, dar şi mediul înconjurător.

 

Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, în sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat. Este ceea ce se numeşte gunoi stradal.

 

Mai exact, pe străzi se află mai multe tipuri de deşeuri, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate şi crengi de copaci. Oamenii le aruncă la colţurile străzilor, iar firma de salubritate, aflată în conflict cu primăria, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.

 

Ce înseamnă starea de alertă?

 

Prefectul Capitalei a explicat joi că în starea de alertă „se pot lua măsuri puctuale, care să rezolve ameninţarea, aceasta fiind acumularea de deşeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea şi prestatorul de servicii nu-şi îndeplineşte atribuţiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firmă de salubritate care să rezolve problema, adică să ia deşeurile şi să le transporte în locurile adecvate”.

 

Cât priveşte conflictul dintre Primăria Sectorului 1 şi firma de salubritate Romprest, prefectul a susţinut că „nu se poate rezolva decât în instanţă sau pe cale amiabilă”.

 

Cerere refuzată în iunie

 

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a mai cerut şi la începutul lunii iunie declararea stării de alertă pe teritoriul sectorului, însă Prefectura Capitalei nu a dat curs acestei solicitări.

 

Prefectul Alin Stoica preciza atunci că, potrivit unui raport al Gărzii de Mediu, o astfel de măsură nu se justifică.

 

„Din notele de constatare nu există pericol iminent, nu se justifică starea de alertă.

 

Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei”, spunea Alin Stoica pe 10 iunie. Clotilde Armand vrea rezilierea contractului cu Romprest Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru vineri, 23 iulie, o şedinţă de îndată a consiliului local (CL) pentru a discuta rezilierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu Compania Romprest Service SA, cu care administraţia locală se află în conflict.

 

Potrivit primarului, societatea „a întrerupt nejustificat activitatea de colectare a deşeurilor” în mai multe perioade: 27 noiembrie – 25 decembrie 2020 (colectarea deşeurilor din surse necontrolate), 31 mai – 18 iunie 2021 (toate categoriile de deşeuri) şi 27 iunie – prezent (deşeurile stradale).

 

 

 

 

Sursa: www.libertatea.ro