A început numărătoarea inversă, mii de români fiind vizaţi. Cei care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în anul 2021, din pricina pandemiei, vor intra în vizorul ANAF, după data de 25 mai, dacă nu respectă o obligaţie impusă prin lege. Ce măsuri poate aplica Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în cazul celor care nu vor respecta termenul limită stabilit.

 

Termenul limită este 25 mai 2022

Câteva mii de români mai au exact o lună până la data de 25 mai 2022, termenul limită stabilit de autorităţi pentru declararea indemnizaţiilor de pandemie încasate în anul 2021, prin completarea formularului 212.

 

Este vorba despre cei care au beneficiat de cele trei indemnizaţii oferite ca ajutor din partea statului pentru persoanele care se confruntau cu dificultăţi din pricina pandemiei de Covid-19:

 

  • indemnizaţia pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută şi încasată în intervalul ianuarie – iunie 2021, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 30/2020.
  • indemnizaţia pentru activitate/venituri reduse, ce a putut fi cerută şi încasată în perioada ianuarie – decembrie 2021, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 132/2020.
  • indemnizaţia pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută şi încasată în intervalul octombrie – decembrie 2021, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111/2021.

 

Acestea trebuie declarate prin formularul 212, iar taxele aferente trebuie achitate până la 25 mai 2022. Astfel, beneficiarii trebuie să calculeze, reţină, declare şi achite impozit pe venit şi contribuţiile sociale la pensii şi sănătate.

Ce măsuri poate lua ANAF

 

Potrivit statisticilor realizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, mai mult de 11.ooo de români au încasat indemnizaţia de pandemie stabilită prin OUG 30/2020, în intervalul ianuarie – iunie 2021, în timp ce peste 900 de persoane au beneficiat indemnizaţia de pandemie stabilită prin OUG 111/2021 în intervalul octombrie – decembrie 2021.

 

Cei vizaţi tebuie să ştie că aceste sume se calculează separat de veniturile din activităţi economice, indiferent de ajutor sau cuantumul sumelor încasate de la stat. Astfel, profesioniştii datorează impozit pe venit şi contribuţii la pensii şi sănătate pentru ele.

 

În cazul celor care nu respectă termenul limită de 25 mai pentru declararea şi plata taxelor pentru încasarea indemnizaţiilor de pandemie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are la dispoziţie o serie de instrumente prin care poate emite decizii de impunere din oficiu. Instituţia poate folosi o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit şi o procedură pentru stabilirea din oficiu a contribuţiilor la pensii şi sănătate.

 

 

Sursa: www.impact.ro