Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene existau 220 de milioane de gospodării, iar o treime dintre acestea, adică 65,6 milioane, aveau în componenţă copii dependenţi. Este vorba despre copiii cu vârsta sub 15 ani sau orice persoană cu vârsta între 15 şi 14 de ani care din punct de vedere social şi economic depinde de un alt membru al familiei (părinte sau adult), precizează Eurostat.

În rândul statelor membre UE, cea mai mare proporţie a gospodăriilor care aveau copii s-a înregistrat în Irlanda: 41%. Pe următoarele locuri în clasament s-au aflat Cipru şi Polonia (fiecare cu 38%), Malta, Portugalia şi Slovacia (fiecare cu 36%). La polul opus, doar o cincime din gospodăriile din Germania şi Finlanda (fiecare 22%) includ copii, în timp ce în cazul Suediei, Austriei şi Greciei, proporţiile sunt de 25%, respectiv 26% şi 27%.

În majoritatea ţărilor din UE, familiile au un singur copil. Singurele excepţii sunt Ţările de Jos, Suedia, Irlanda şi Danemarca, unde procentul celor cu doi copii este mai mare. Când vine vorba de gospodării cu trei copii, cea mai mare rată se întâlneşte în Irlanda (27%), Finlanda (20%) şi Belgia (19%). De asemenea, în Franţa, Ţările de Jos şi Marea Britanie, 17% dintre familiile cu copii au trei sau mai mulţi.

În contrast, mai puţin de 10% dintre gospodăriile cu copii din Bulgaria (5%), Portugalia (6%) Spania (8%) şi Italia (8%) au trei sau mai mulţi copii. La nivelul UE, aproape jumătate dintre gospodăriile cu copii (47%) aveau doar un copil, în vreme ce 40% aveau doi copii, iar 13% – trei sau mai mulţi copii.

Când vine vorba de proporţia familiilor monoparentale, cea mai mică rată se înregistrează în Croaţia: 5% din totalul gospodăriilor cu copii dependenţi. Pe locul al doilea în acest clasament de află România (7%), Grecia şi Slovacia (fiecare cu 8%). În schimb, 1 din 3 familii (30%) cu copii din Danemarca este monoparentală. Aceasta este urmată de Lituania (28%), Suedia (25%), Marea Britanie (21%), Franţa şi Letonia (fiecare cu 20%).

În UE, 15% dintre familii sunt formate din părinţi singuri şi copii.

Un studiu publicat anul trecut de UNICEF, care lua în considerare mai mulţi factori socio-economici, arăta că Danemarca este cea mai bună ţară din lume pentru întemeierea unei familii. Pe locul al doilea se situa Finlanda, urmată de Norvegia. Top 10 era completat de Elveţia, Austria, Olanda, Irlanda, Estonia, Slovenia şi Letonia. România s-a clasat pe locul al 21-lea din 41. De altfel, într-un clasament publicat de Business Insider la începutul acestui an, pe baza datelor obţinute de InterNations în cadrul unui sondaj realizat în rândul expaţilor, Finlanda ocupa locul întâi în rândul ţărilor europene care oferă cele mai bune condiţii pentru viaţa de familie.

În top se aflau şi Republica Cehă, Israel, Austria, Suedia, Norvegia, Austrlia, Taiwan şi Belgia. Pe ultimele locuri se aflau Turcia, Qatar, Grecia, Arabia Saudită şi Brazilia. Din punctul de vedere al costurilor îngrijirii copilului şi educaţiei acestuia, top 5 este format din Finlanda (locul I), Suedia, Republica Cehă, Norvegia şi Austria. Finlanda se află în fruntea topului şi când vine vorba de calitatea educaţiei. Ea este urmată de Singapore, Elveţia, Coreea de Sud şi Hong Kong. În ceea ce priveşte bunăstarea familiei, clasamentul este format din Australia (locul I), Canada, Japonia, Finlanda şi Israel.