Cei care şi-au programat concediul pentru luna august sunt îngrijoraţi din cauza regulilor care se schimbă de la o zi la alta, pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului câştigă tot mai mult teren în Europa. Părinţii au o grijă în plus: Copiii trebuie testaţi? Ce se întâmplă cu cei mici dacă ne întoarcem dintr-o zonă roşie sau galbenă?

 

Sezonul de vacanţe vine şi cu multe întrebări din partea celor care pleacă în concediu în străinătate. „Ce fac cu cei mici atunci când revin în ţară?” este poate cea mai des auzită întrebare venită din partea  părinţilor în acestă perioadă.

 

Este indicat să consultăm hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a vedea în ce zonă se află ţara unde vrem să călătorim - verde, galbenă sau roşie - şi ce reguli se aplică în fiecare caz la întoarcerea în România.

 

Este important de menţionat că cei care vin din state aflate în zona galbenă stau în carantină dacă nu sunt vaccinaţi sau nu prezintă un test COVID negativ. Scapă de această măsură a carantinării cei care dovedesc că au trecut prin boală.

 

Românii care se întorc, însă, dintr-o zonă roşie, sunt exceptaţi doar dacă prezintă dovada vaccinării.

 

În ceea ce-i priveşte pe copii, cei cu vârste sub 3 ani sunt scutiţi de carantină, indiferent de ţara de unde se întorc.

 

Dacă vorbim de cei cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani şi veniţi dintr-o zonă galbenă sau roşie, aceştia sunt şi ei exceptaţi, însă doar dacă prezintă un test PCR negativ şi au părinţii vaccinaţi. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prevede ca acestă testare a minorilor să fie făcută înainte de intrarea în ţară. Pot exista, însă, şi excepţii. Mai exact, părinţii trebuie să ceară o derogare pentru o zi sau câteva ore dacă din anumite motive nu au putut testa copilul până la întoarcerea în ţară.

 

Există şi cazuri în care minorul nu poate fi testat din diferite motive. Atunci, acesta trebuie să stea în carantină 14 zile - după 8 zile se poate efectua un test, iar dacă rezultatul este pozitiv, cel mic poate ieşi din carantină în a 10-a zi. Atenţie, însă! Dacă părinţii sunt vaccinaţi, nu trebuie să stea şi ei în carantină. Dar în cazul în care o altă persoană nevaccinată anti-COVID va avea grijă de minor, şi aceasta va trebui să se izoleze alături de el.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro