Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat pe pagina personală de Facebook o seria de măsuri pe care Fiscală (ANAF) le va lua pentru sprijinirea mediului de afaceri. Ministrul a precizat pentru Digi24 că măsurile urmează să intre în vigoare de săptămâna aceasta. Totodată, Cîţu a făcut apel la firmele care nu sunt afectate de coronavirus să plătească la timp taxele şi a anunţat că ia un calcul de bonusare în acest sens.

 

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

 

Principalele măsuri:

 

– suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanţelor bugetare; În acest sens, nu se mai emit somaţii, popriri asupra disponibilităţilor bănesti şi a veniturilor urmăribile şi nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepţie fac sumele provenite din hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie penală.

 

– rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluţionate şi pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

 

– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluţionarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

 

– suspendarea acţiunilor de control fiscal (a inspecţiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepţia verificărilor ce pot fi efectuate de la distanţă, precum şi a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;

 

– suspendarea acţiunilor antifraudă privind Filtru II şi a activităţilor specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria şi Bulgaria.

 

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

 

Totodată, se amână termenul de depunere a declaraţiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro